Денят на народните будители 1 ноември ще бъде отбелязан с

...
Денят на народните будители 1 ноември ще бъде отбелязан с
Коментари Харесай

Концерт-изложба почита Владигеров и Майстора

Денят на националните будители 1 ноември ще бъде маркиран с концерт-изложба " Будителите преди 100 години. Майсторите ", отдадена на композитора Панчо Владигеров и на художника Владимир Димитров - Майстора, научи ДУМА от Елена Кулева. 
Маестро Панчо Владигеров
Навършват се също 100 години от написването на Рапсодия " Вардар " в оригинал за пиано и цигулка и 100 години от първото излагане на картини на Майстора от циклите " Моми " и " Жътва ".
Събитието ще се състои в Квадрат 500 - най-голямата постройка на Националната изложба в София, като за първи път камерен концерт ще бъде изнесен в залата с картините на Майстора. Организатори са фондация " Йордан Камджалов ", първата услуга по непрекъснато подпомагане за медицински прегледи, хоспитализация, незабавни положения doctori.bg и PRoMA - PRofessional Management Agency.
Творците-будители от предишното не престават да въодушевяват и в сегашното, а протегнатата през днешния ден ръка към надарените младежи носи вяра, че и в бъдещето ще има будители. Домакин на събитието, отдадено на изкуството като мост сред минало, настояще и бъдеще, ще бъде диригентът Йордан Камджалов.
В последните години той е музикален шеф и основен диригент на Националната опера и Националния филхармоничен оркестър - Риека, Хърватия, живописен началник и основен диригент на оркестър " Генезис ", почетен гост-диригент на Държавната филхармония и Държавната опера в Русе. Композиторът се посвещава и на развиването на младите български създатели като съосновател и президент на фондация " Йордан Камджалов ".
В Деня на националните будители картините на Майстора ще " оживеят " с музиката на гениалния маестро Панчо Владигеров. Публиката в Квадрат 500 ще се наслаждения на осъществяванията на Надежда Цанова - пиано, и Иван Пенчев - цигулка, които ще показват някои от най-емблематичните творби, написани от Панчо Владигеров за соло пиано и за пиано и цигулка: Рапсодия " Вардар ", " Песен " и други Солистите на концерта са измежду най-успешните български музиканти.
На събитието, отдадено на Деня на будителите, ще бъдат връчени награди за поддръжка към българското изкуство.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР