Денис Монастирски, който загина на 42 години при катастрофа с

...
Денис Монастирски, който загина на 42 години при катастрофа с
Коментари Харесай

Кой е загиналият министър на Украйна и какви са версиите за смъртта му?

Денис Монастирски, който почина на 42 години при злополука с хеликоптер край Киев, е най-високопоставеният украински чиновник, умрял от началото на войната преди съвсем година.

След нещастието консултант на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко назова няколко версии за аргументите за случая с хеликоптера. Според Геращенко една от вероятните е бойкот. Повреда на оборудването или нарушаване на разпоредбите за сигурност са останалите две.

Държавната работа за изключителни обстановки на Украйна заяви тази заран, че в 08:20 часа в град Бровари, Киевска област, хеликоптер на службата за изключителни обстановки ЕС-225 (опашен номер 54) се е разрушил покрай детската градина. Възникнал е пожар, който час по-късно е сподавен.

Пострадали са и намираща се наоколо 14-етажна жилищна постройка и 3 автомобила. На борда на хеликоптера е имало 9 души: 6 души от оперативната група на Министерство на вътрешните работи, в това число шефът на Министерство на вътрешните работи, както и 3-ма членове на екипажа на ДСНС.

В злополуката почина и заместникът на Монастирски, Евгений Енин, някогашен офицер от разузнаването и юрист, който заемаше поста си от септември 2021 година



Денис Монастирски става вътрешен министър на страната през юли 2021 година, единствено шест месеца преди Русия да нахлуе в страната.

Роден в западния град Хмелницки през 1980 година, той в началото преследва адвокатска кариера, само че влиза в политиката през 2014 година

Като юридически специалист, той става част от екипа зад сполучливата кандидатура на Володимир Зеленски за президентския пост през 2019 година

Като член на президентската партия Слуга на народа, той беше определен в Народното събрание същата година и бързо пое значима роля като началник на парламентарната комисия по въпросите на правоприлагането.

След неочакваната и непредвидена оставка на предходния вътрешен министър Арсен Аваков, Монастирски заема мястото му.

Според клюки Зеленски се готвел да уволни Аваков, за който се смяташе, че пречи на опитите на президента да се оправи с корупцията.



По това време назначението на Монастирски се смяташе за подсилване на властта на президента.

Като вътрешен министър Монастирски отговаряше за полицията и сигурността в Украйна.

Когато Русия стартира да нападна страната през февруари 2022 година, той се оправи с предизвикването да събере интернационална поддръжка за отпора на Киев.

Той даде изявленията за международната преса, предупреждавайки за филантропична злополука и наблягайки провокациите, пред които са изправени службите за незабавна помощ на Украйна, които също са под контрола на вътрешното министерство.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР