Ден след като ураганът Отис връхлетя на брега на Акапулко,

...
Ден след като ураганът Отис връхлетя на брега на Акапулко,
Коментари Харесай

Ураганът Отис: Хаос сред жителите на Акапулко заради наводнения и ветрове

Ден откакто ураганът Отис връхлетя на брега на Акапулко , отприщи солидни наводнения и провокира грабежи , курортният град с близо 1 милион поданици изпадна в безпорядък , оставяйки жителите без електричество или интернет , до момента в който броят на жертвите към момента не е явен, предава „ Асошиейтед прес “.

Ранните изображения и разкази за случилото се бяха за обширни разрушения , съборени дървета и електропроводи , лежащи в посред наводнените и кални улици, които в някои региони се простираха на благи. Произтичащите опустошения забавиха цялостния отговор от страна на държавното управление , което към момента оценяваше вредите по тихоокеанското крайбрежие на Мексико , и накара жителите да се почувстват обезверени.

Много от тогавашните елегантни хотели на брега на морето в Акапулко изглеждаха като беззъби, разрушени като трупове ден, откакто бурята от категория 5 взриви стотици — а може би и хиляди — прозорци, предава „ Асошиейтед прес “.

Изглежда има необятно публикувано отчаяние от управляващите. Докато към 10 000 военни бяха ситуирани в региона, те са нямали принадлежности за разчистване на тонове тиня и паднали дървета от улиците. Стотици камиони от държавната електрическа компания дойдоха в Акапулко рано в сряда, само че наподобява не знаеха по какъв начин да възстановят електрозахранването , до момента в който прекъснатите електропроводи лежаха в тиня и вода. Якоб Саучук беше отседнал с група другари в хотел на плажа, когато Отис удари. Саучук показа:

„ Легнахме на пода, а някои сред леглата. Молихме се доста. “

Един от приятелите му сподели на кореспонденти фотоси на разрушените стаи без прозорци в хотела. Изглеждаше по този начин, като че ли някой беше поставил облекла, кревати и мебели в блендер, оставяйки разгром след „ смилането в уреда “ . Саучук се оплака, че групата му не е била предизвестена, нито са ѝ предложили по-безопасен заслон от хотела. Пабло Наваро, служащ в магазин за авточасти, който беше настанен в жилище за краткотрайно настаняване в хотел на плажа , си помислил, че може да почине в хотелската си стая на 13-ия етаж. Мъжът показа:

„ Намерих заслон в банята и за благополучие вратата устоя. Но имаше стая, където вятърът издуха прозорците и вратите. “

Наваро стоеше в сряда пред дискаунт магазин за хранителни артикули и артикули за бита покрай зоната на хотела, до момента в който стотици хора се бореха с всичко от опаковки хот-дог и тоалетна хартия до тв приемници с плосък екран от калния магазин, борейки се да избутат натоварени железни пазарски колички върху калта – задръстени улици извън.

„ Това е отвън надзор “ , сподели той.

Изабел де ла Круз, жителка на Акапулко, се опита да реалокира през калта пазарска количка, натоварена с памперси, инстантни юфка и тоалетна хартия. Тя гледаше на това, което одобри като късмет да помогне на фамилията си , откакто изгубва ламаринения покрив на дома си и значимите документи на фамилията си в урагана. Тя попита:

„ Кога държавното управление в миналото ще се погрижи за елементарните хора? “

Вътре в един магазин офицери от Националната армия разрешиха на мародери да вземат нетрайни продукти като храна, само че направиха напразни старания да попречат на хората да вземат уреди, даже когато хората отвън заредените хладилници върху такситата.

Отне съвсем през целия ден в сряда на управляващите да отворят отчасти основната автомагистрала , свързваща Акапулко със столицата на щата Чилпансинго и Мексико Сити. Жизненоважната наземна връзка разреши на десетки коли за незабавна помощ, личен състав и камиони, пренасящи хранителни запаси, да доближат до опустошеното пристанище . Търговските и военните летища на Акапулко към момента бяха прекомерно мощно развалени, с цел да възобновят полетите си.

Диамантената зона на Акапулко , регион на брега на океана, цялостен с хотели, заведения за хранене и други туристически атракции, изглеждаше най-вече под вода в фрагменти от дрон, които Foro TV разгласява онлайн в сряда следобяд, с булеварди и мостове, изцяло скрити от голямо езеро с кафява вода.

Стените и покривите на огромните здания бяха отчасти или изцяло откъснати . Разместени слънчеви панели, коли и парчета осеяха фоайето на един съществено развален хотел. Хората се скитаха до кръста си във вода в някои региони, до момента в който на други по-малко наводнени улици бойци изгребваха отломки и паднали палмови листа от тротоара.

Сряда вечерта градът потъна в мрак . Нямаше телефонна услуга, само че някои хора съумяха да употребяват сателитни телефони, заети от Червения кръст, с цел да уведомят членовете на фамилията, че са добре.

Алисия Галиндо, 28-годишна стилистка в централния мексикански град Сан Луис Потоси, беше една от късметлиите, получили такова позвъняване. Родителите и брат ѝ бяха отседнали в хотел Princess в Акапулко за интернационална минна конференция, когато Отис удари рано в сряда с ветрове от 270 км/ч. Те ѝ споделят, че най-лошата част от бурята е била сред 1 и 3 часа сутринта, когато „ прозорците почнали да падат, подовете се счупили, матраците летели, коридорите се срутвали, вратите падали… до момента в който всичко изчезнало “ , сподели тя по телефона изявление за „ Асошиейтед прес “. За благополучие те са се отървали невредими, признава тя.

Галиндо обаче към момента не се е чула с приятеля си, който участва на същата конференция, само че отсяда в различен хотел.

Във вторник Отис изненада мнозина , когато бързо се ускори от тропическа стихия до мощна категория 5, до момента в който се разкъсваше по крайбрежието . Брайън Макнолди, откривател на ураганите в университета в Маями, изясни:

„ Едно нещо е вихър от категория 5 да стигне някъде, когато го очаквате или очаквате мощен вихър, само че да се случи, когато не очаквате нищо да се случи, е в действителност призрачен сън. “

Акапулко, Текпан и други градове по Коста Гранде в Гереро бяха мощно наранени, заяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор в сряда сутринта. Той посочи, че изискванията са толкоз неприятни , че връзката с региона е била „ изцяло изгубена “ .

По-късно в сряда Milenio TV популяризира фотоси на Лопес Обрадор, който се пробва да стигне до Акапулко по земята, като на някои места излиза, с цел да върви. Не стана ясно дали е съумял.

Акапулко е в подножието на стръмни планини. Луксозни домове и сиромашки квартали покриват скатовете с панорама към блестящия Тих океан . Някога привличайки холивудски звезди със своя нощен живот, състезателен лов на риба и шоута за гмуркане, през последните години пристанището стана жертва на конкуриращи се проведени незаконни групи , които потопиха града в принуждение , карайки доста интернационалните туристи към карибските води на Канкун и Ривиера Мая или плажове по-надолу по тихоокеанското крайбрежие в щата Оахака .

Лопес Обрадор означи, че Отис е по-силен вихър от Полин , който удари Акапулко през 1997 година, унищожавайки елементи от града и убивайки повече от 300 души.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР