Ден след българското вето върху преговорната рамка за членството на

...
Ден след българското вето върху преговорната рамка за членството на
Коментари Харесай

Скопие чака Германия да пречупи България за ЕС

Ден след българското несъгласие върху преговорната рамка за участието на Република Северна Македония (РСМ) в Европейски Съюз, България е останала сама в Европа, а в Скопие са насърчени, че Германия ще пречупи България и рамката сигурно ще бъде призната и договарянията ще стартират, написа скопският вестник " Слободен щемпел ", представен от " Фокус ".

Македонското и българското държавно управление си размениха остри тонове, осъждайки другата страна, като в това време обявиха, че ще продължат да договарят, а продължението на диалозите се състоя през вчерашния ден в София, където специфичният представител на македонското държавно управление Владо Бучковски и министърът на външните работи на България Екатерина Захариева се съгласиха " да възстановят доверието ".

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се обърна към обществеността и съобщи, че България е направила безотговорна неточност, а Скопие ще търси решение, което няма да визира " македонската " еднаквост.

Междувременно Германия прикани Северна Македония да не търси проект " Б " за участие в Европейски Съюз и че решение ще бъде открито по време на португалското председателство през идващите шест месеца, което, съгласно анализаторите, е изцяло допустимо след българските избори през март идната година.

" България наруши Споразумението за добросъседство по неевропейски метод, застана на пътя на нашата интеграция и направи жест, който не демонстрира нито другарство, нито приятелство ", съобщи Заев в послание към обществеността през вчерашния ден след българското несъгласие.

" Позицията на България е изцяло ирационална и обидна за македонците и за цялата ни нация. През XXI век нито е европейско, нито е демократично да се споделя на различен по какъв начин да се самоопределя, да написа история и да постанова еднаквост. Тези условия не са допустими за Северна Македония и ние твърдо застанахме в отбрана на македонските национални ползи.

Няма да позволим да бъдат допрени стълбовете на идентичността и няма да позволим антифашистката еднаквост да бъде застрашена и сложена под подозрение!

Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както основите на нашата еднаквост са в македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от предишното и бъдещето ", сподели Заев и повтори, че държавното управление е отказало да води договаряния по въпроси, които даже не би трябвало да се разискват и че цената за договаряния с Европейски Съюз няма да бъде проверка на македонската еднаквост.

Той благодари на всички други членове на Европейски Съюз и изключително на Германия за техния принос в разширението на Европейски Съюз като стратегическа цел.

" За страдание процесът беше спрян от България, което е безотговорна и тежка геостратегическа неточност. И е добре нашите интернационалните другари и съдружници да не мълчат за тази неточност, тъй като доста добре знаят, че сме посочили другарство и благосклонност с България ", съобщи Заев.

Той изрази страдание, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ популяризира неодобрената рамка като своя победа и акцентира, че ще продължи да търси решение на разногласието с България.

Обръщението на министър-председателя се състоя след конференцията в София, на която специфичният делегат Бучковски съобщи, че доверието е нарушено и че ще се направи опит то да бъде възобновено в бъдещите договаряния.

" Признаваме, че доверието е нарушено. Лично показвам задоволството си, че другарската Република България преглежда моето предопределение като в допълнение изпитание от наша страна за възобновяване на доверието. Време е в интервала, който следва, да се хванем за направеното, а не за празни думи. Моята роля ще бъде да съгласувам използването на съглашението, само че не в раздела за история. Не можем да променим историята, само че можем да я променим в инфраструктурата и съдействието на двете страни в доста области ", сподели Бучковски.

Захариева акцентира, че България не желае елементарни думи, а каузи и че сме подготвени да търсим решение за превъзмогване на насъбраното съмнение.

" Продължаваме диалозите за намиране на решение на останалите двустранни въпроси, както и за намиране на излаз към пътя на Македония към преговорната рамка за участие в Европейски Съюз. Погрешно е това да се назовава несъгласие, тъй като става въпрос за отрицание на рамката за договаряния. Намираме се в деликатна фаза на нашите връзки ", сподели Захариева.

По думите й България не е наложила несъгласие на разширението, защото на съвещанието на министрите във вторник не е обсъждано разширение.

" Българската позиция е ясна. Изискваме гаранции за осъществяване на Договора за добросъседство, пътна карта за неговото използване, декларация, че няма искания към македонското малцинство и потреблението на езика според съглашението от 2017 година Това не е в рамката на договарянията и България не може да го поддържа ", сподели Захариева.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот съобщи през вчерашния ден, че е отчаян, че поради една страна не е реализирано единодушие по отношение на рамката за договаряния за Северна Македония и Албания и добави, че това е тежък удар върху европейската политика към Западните Балкани.

" Европейската комисия предложи рамка за договаряния и въпросът е по кое време, а не дали тя ще бъде призната. Бих желал да изпратя малко оптимизъм - единствено една страна не даде единодушие по рамката за договаряния и тази рамка би трябвало да бъде призната от всички членове и от Северна Македония. Абсолютно съм сигурен, че нашите сътрудници в Скопие няма да бъдат обезсърчени ", сподели Рот и разгласи, че процесът ще продължи да се движи до реализиране на единодушие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР