Делото за потопа в с. Бисер, при който загинаха 8

...
Делото за потопа в с. Бисер, при който загинаха 8
Коментари Харесай

Близо 10 г. след потопа в Бисер, нов старт на дело за трагед...

Делото за потопа в с. Бисер, при който починаха 8 души и над 50 къщи бяха разрушени, потегля за следващ път. За 11 ч. на следващия ден е в Районния съд в Харманли е планувано разпоредително съвещание, за което са постоянно призовани страните по делото и наследниците на потърпевшите от закононарушението.

Делото е формирано по импортиран обвинителен акт от Районна прокуратура – Пловдив против някогашния регионален шеф на Хасково Ируна Узунова, че «не е изпълнила отговорностите си за обмисляне на отбрана при бедствия, образуване създаването на регионален проект за отбрана при бедствия, взаимно с централната и локалната власт, не е провела и направлявала осъществяването на превантивни ограничения за недопускане или понижаване на последствията от бедствия, не е осъществила нужната организация и техническа употреба на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни действия на хидротехническо съоръжение».

Делото на няколко път потегля безрезултатно. Последният бе при започване на предходната година. Месеци по- късно съдът го върна на прокуратурата, тъй като в обвинителния акт „ не са били посочени обстоятелства и изложени изказвания по отношение на обективните детайли на действието. Липсват изказвания и за съществуване на причинно-следствена връзка сред осъщественото от подсъдимата действие и настъпилия резултат ", гласяха претекстовете.

Трагедията се случи на 6 февруари 2012 година, когато се скъса стената на бент. Иваново, която заля Бисер. През годините родственици на жертвите заведоха каузи против Община Харманли и ги завоюваха. Администрацията се видя принудена да тегли заем в размер на 10 млн. лева, с цел да изплати присъдените компенсации.

При предходните опити за привършване на делото против Узунова, близки на жертвите обявиха, че нямат искания към нея. А тя - че не усеща отговорна, защото е спазвала отговорностите си. След нещастието тя бе до хората, с цел да координира работите по възобновяване на вредите, нанесени в селото.

Свързани вести Окръжният съд почете митинга на прокуратурата по делото за потопа в Бисер Окръжният съд върна в Харманли митинга на прокуратурата за потопа в Бисер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР