Делото за починалото 11-годишно момче , което беше ударено от

...
Делото за починалото 11-годишно момче , което беше ударено от
Коментари Харесай

След 10 годишна съдебна сага! Оправдаха ел.монтьори за смъртта на 11 г. момче от Копривлен, поразено от токов удар

Делото за умрялото 11-годишно момче, което беше ударено от ток в двора на учебно заведение в хаджидимовското село Копривлен, завърши с дефинитивни оправдателни присъди за двама електромонтьори.

Това излиза наяве от решение на Върховния касационен съд, който два пъти беше прибирал делото на втората инстанция и при последното трето разглеждане остави в действие оправдателните им присъди.

Делото се проточи съвсем 10 години, откакто дребният Ангел Капсъзов почина неуместно на 19 май 2013 година, до момента в който играе футбол в двора на учебното заведение в Копривлен. Детето беше ударено от ток, до момента в който прескача оградата на учебното заведение, с цел да гони топката.

Оказа се, че по-рано се е скъсал необезопасен кабел от електропреносната мрежа, по който е протичал ток, стигнал и до оградата на учебното заведение. След това прокуратурата упрекна електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, че са предизвикали гибелта на детето заради немарливо осъществяване на занимание (чл. 123, алинея 1 НК), защото месец по-рано при обход на електропреносната система не установили действителното положение на проводниците.

Окръжният съд в Благоевград ги оправда през 2019 година, а година по-късно Софийският апелативен съд (САС) удостовери присъдата. В хода на делото стана ясно, че ден преди случая различен възпитаник е отчупил железна тръба и я хвърлил нагоре към проводниците и ги е скъсал.

През 2021 година висшите съдии върнаха делото на САС, откакто одобриха, че хвърлената тръба не анулира причинно-следствената връзка сред бездействието на подсъдимите и настъпилия съдбовен случай. Тогава Върховен касационен съд означи, че чиновниците на ЧЕЗ са оглеждали проводниците месец по-рано и имало „ блещукане “ по жиците, което трябвало да бъде отразено в документите от инспекцията и неизправността да бъде отстранена.

След това апелативният съд още веднъж оправда двамата подсъдими, а Върховен касационен съд отново върна делото – този път поради повърхностен разбор експертизите. През август предходната година САС за трети път удостовери оправдателните присъди на електромонтьорите, като те бяха обжалвани към този момент единствено от околните на умрялото дете, а прокуратурата не поддържа обвиняването на финала и одобри, че подсъдимите вярно са били оправдани.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР