Делото срещу Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му

...
Делото срещу Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му
Коментари Харесай

Прокуратурата твърди, че Баневи не били разследвани заради чадър

Делото против Николай Банев, брачната половинка му Евгения и майка му Мария стартира в профилирания углавен съд, откакто магистратите отхвърлиха на отбраната да върнат обвинителния акт на прокуратурата поради процесуални нарушавания. Според магистратите, те не са основни и не са уязвили правото на отбрана на тримата подсъдими за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни закононарушения.

Първото съвещание по делото бе белязано от изказвания пред публицисти на Евгения Банева, че фамилията неведнъж било изнудвано за пари, откакто прокуратурата оповестила, че разполагат с 1 милиарда лева От прокуратурата пък разясниха, че над фамилията прекомерно дълго е бил разпъван чадър и закононарушенията не били разследвани.

Специализираният съд отхвърли на Николай Банев да излезе от ареста, както и на Мария Банева да отпадне възбраната й да напуща страната, с цел да има опция да пътува и да гледа внуците си, които учат във Франция.

Делото стартира всъщност и на 21 октомври ще бъдат разпитани първите очевидци по обвиението против тримата за източването на " Полимери ", отбягване на Данък добавена стойност и пране на пари. Общо 10 юристи се явиха да пазят тримата подсъдими, а в правосъдната зала стана известно, че част от материалите по делото са отделени в друго, което е за заграбване и се проверява от районната прокуратура в Девня.

Евгения Банева съобщи, че огромна част от доказателствата по делото били отрязъци от жълти вестници, в които се споделя за метода на живот на семейството. " Изрезки от издания като " Пик ", " Блиц ", " Шоу ", " Шок " и " Уикенд ", които даже не желая да квалифицирам ", разяснява Банева.

Според бранителите, обвинителният акт съдържал и цели пасажи от Уикипедия, в които се обяснявало кой е Николай Банев.

" В ареста съм от 11 месеца и изискванията са чудовищни. Не мога да си показва, че това е допустимо в 21 век в страна членка на Европейски Съюз от позиция на хигиена, опазване на здравето. Условията са зверски и отвратителни ", съобщи от своя страна Николай Банев и изиска да излезе от ареста, само че не му бе разрешено, защото има заплаха да се укрие, да повлияе на очевидци или да извърши друго закононарушение.

Банев акцентира и че е афектиран от това, че дългогодишната му активност като предприемач била сведена до фамилна проведена незаконна група.

Прокуратурта от своя страна акцентира, че по делото са разпитани 175 очевидци, има експертизи и задоволително доказателства, измежду които нямало отрязъци от жълти медии. На излизане от правосъдната зала Евгения Банева съобщи, че поради огромната гласност на делото разнообразни хора й звънели, с цел да изнудват фамилията за пари и заплашвали децата им, откакто прокуратурата разгласи обществено, че фамилията разполагало с над 1 милиарда лева в швейцарски банки. Какви тъкмо са били заканите и от кого, Банева не пожела да посочи.

Наблюдаващите прокурори обявиха, че до тях не е стигал подобен сигнал, само че в случай че има сходни данни, ще бъде направена инспекция. От обвиняването обаче обявиха, че закононарушенията, за които тримата са упрекнати, са били осъществявани в прекомерно дълъг интервал от време. " Смея да настоявам, че над Баневи е имало чадър. Факт е, че те доста дълго време не са били търсени за закононарушенията, които са правили ", съобщи прокурор Мария Дойчева.

Тя призна, че чадърът бил обезпечен от лицето на страната, в това число и от прокуратурата и правосъдната система, която не е разследвала закононарушенията.

Сега тримата са подсъдими за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни закононарушения и пране на пари. Обвиненията завариха фамилията в Ница в края на предходната година. Тогава Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището на прибиране към България.

След неколкомесечен престой във френски арест те бяха екстрадирани. В момента под стража е единствено Николай Банев, а брачната половинка му Евгения Банева е на независимост против " подписка " по здравословни аргументи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР