Делегати от близо 200 страни се събират днес в Дубай,

...
Делегати от близо 200 страни се събират днес в Дубай,
Коментари Харесай

Румен Радев ще участва в срещата на върха за климата КОП28 в Дубай

Делегати от близо 200 страни се събират през днешния ден в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), за откриването на срещата на върха на Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (РКООНИК), известна като КОП28 (COP28). 

Тази година България за първи път ще взе участие на форума със личен щанд , където представители на управляващите, бизнеса, финансиращи институции и гражданското общество ще показват упоритостите и достиженията на страната ни в региона на климатичната политика в 22 панела с 22 събития. Очаква се президентът Румен Радев да открие павилиона на следващия ден, на 1 декември. 

Намаляване на нездравословните излъчвания в атмосферата, последователно отдръпване от потреблението на изкопаеми горива, даване на средства от богатите за бедните страни, с цел да го сторят, както и за компенсиране на вредите от промените на климата ще бъдат измежду водещите тематики, към които ще се водят диалозите. 

Годишната конференция, която ще продължи до 12 декември, се организира в миг, когато светът е напът през 2023 година да сложи нов връх за най-високи регистрирани температури, напомня Ройтерс. Същевременно нови отчети удостоверяват, че поетите досега задължения в региона на климатичната политика не са задоволителни, с цел да предотвратят най-тежите последствия от световното стопляне. 

През 2015 година в Париж страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменение на климата (198 страни) се ангажираха да лимитират, в случай че е допустимо, растежа в световните температури до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера и по-късно обрисуваха национални траектории за понижаване на парниковите газове. Настоящите задължения обаче приготвят света за по-топъл климат с 2,8 градуса по Целзий до 2100 година

Сред основните решения, които би трябвало да бъдат взети в Дубай, ще бъде дали за първи път да се контракти еволюционен отвод от международното ползване на изкопаеми горива и замяната им с източници на сила като слънце, вятър и други, поради че парниковите газове, отделени от изгарянето на изкопаеми горива, са главната причина за климатичните промени.

Събитието тази година се чака да събере рекордните 70 000 души, в това число най-вече представители на бизнеса от всички извършени до момента климатични срещи на върха на Организация на обединените нации. 

Видни персони като индийският президент Нарендра Моди и английският крал Чарлс Трети евентуално също ще участват, до момента в който папа Франциск анулира проектите си за присъединяване поради влошеното си здравословносъстояние. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също ще пропусне форума.

Важна задача на КОП28 ще бъде да се направи оценка какъв брой огромно е отклонението от задачата за повишение на температурите до най-много 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната ера. Процесът, прочут като " Глобалната равносметка " ще включва проект на високо ниво, който да насочва страните какво да създадат, с цел да реализиран тази цел. След това от държавните управления ще зависи да трансфорат този проект в национални политики и цели, които ще би трябвало да показват пред Организация на обединените нации през 2025 година

В навечерието на конференцията Европейски Съюз, Съединени американски щати и ОАЕ събираха поддръжка за съглашение за утрояване на мощностите за възобновима сила в света, конфигурирани до 2030 година Над 100 страни към този момент са подкрепили тази самодейност, въпреки някои като Китай и Индия към момента да не са изцяло уверени. 

Друга основна задача на форума е оформянето на първият в света фонд за компенсиране за загуби, който би трябвало да помогне на страните, които към този момент са понесли непоправими вреди от последствията на климатичните промени като суши, наводнения и повишение на морското ниво. Представители на развитите и разрастващите се страни са постигнали в началото съглашение по структурата на фонда, само че договорката не е дефинитивна, до момента в който не бъде утвърдена от страните на КОП28. 

Друг тест е дали богатите страни ще разгласят даване на средства за този фонд на конференцията. Европейски Съюз и Съединени американски щати към този момент оповестиха, че ще го създадат и притискат Китай и ОАЕ да сторят същото.   
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР