Делът на хората у нас, които имат трудности да покрият

...
Делът на хората у нас, които имат трудности да покрият
Коментари Харесай

Над 75% от домакинствата трудно покриват разходите си

Делът на хората у нас, които имат компликации да покрият всекидневните си разноски, остава релативно висок - над 75%, заяви Национален статистически институт. През третото тримесечие на 2022 година приходът на 67,3% от семействата е останал без смяна по отношение на последните 12 месеца, демонстрира последното изследване на статистиката. Този дял понижава с повече от 5 процентни пункта по отношение на предходните две тримесечия, само че към момента е забележителен, отбелязва Национален статистически институт.
Увеличение на приходите на техните семейства са показали 27,9% от интервюираните, което е с 8,7% повече спрямо второто тримесечие и с 9,4% повече спрямо първото тримесечие на 2022 година, когато нарастване на приходите са имали 18,5% от лицата. Основните аргументи за нарастване на приходите и през трите тримесечия са нарастване на пенсиите и обществените помощи и индексиране на заплатите.
В същото време понижение на приходите за последните 12 месеца са показали 4,8% от интервюираните лица, което е с 2,9% по-малко спрямо второто тримесечие и с 3,7% по-малко по отношение на първите три месеца на 2022 година Подобно на предходните две тримесечия, и през третото тримесечие на 2022 година делът на хората, изпитващи усложнения да покриват ежедневните си разноски, остава релативно висок - над 75%. С известни усложнения са 38,5% от интервюираните, 28,3% от тях дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 10,8% - като доста мъчно.
В съпоставяне с предходните тримесечия, понижава делът на семействата, които се оправят доста мъчно, за сметка на нарастване на хората, които изпитват известни усложнения при покриване на ежедневните си разноски, регистрира последното изследване на Национален статистически институт. Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски през третото тримесечие 18,1% от интервюираните, а едвам 4,3% не изпитват никакви усложнения.  
" От средата на 2021 година сме в обстановка на непрекъснато повишаване. Пикът беше доближат в края на ноември. Вече 12-13 дни пазарът откри своето равновесие, тук е точката на засищане. Пазарът се успокои, няма я нервността, която наблюдавахме ", сподели пред " България он ер " ръководителят на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.
В момента най-рязко се подвига цената на кашкавала и сиренето, а съгласно него това е закономерно, защото най-вече са потърпевши производителите на млечни артикули. Той добави, че стоките от първа нужда, следени от Национален статистически институт, са поскъпнали с 29,2% за година. " В момента няма условия за продоволствена рецесия. Страхът не е добър консултант за пазара. Има проблем, когато се прави параленост сред изоставащите приходи, там се основава напрежение и суматоха. Като консуматори не би трябвало да субсидираме неточни търговски практики ", акцентира Иванов.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР