Декларацията бе подкрепена от всички партии в парламента без БСП

...
Декларацията бе подкрепена от всички партии в парламента без БСП
Коментари Харесай

Депутатите приеха в комисия декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО

Декларацията бе подкрепена от всички партии в Народното събрание без Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

 

В плана се споделя, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

 

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне по отношение на участието на Украйна в алианса и разширение на стратегическите връзки.

 

" Ние сме изрично срещу тази декларация, тъй като рискуваме да влошим така и така обтегнатите отношение с Русия, тя би основала напрежение ", предизвести Ангел Георгиев от „ Възраждане “. Декларацията е едностранчива, не е справедлива и като че ли е писана някъде отвън България.

 

Много ясно се вижда, че се бърза за срещата на върха във Вилнюс. Мнозинството от българското население не би желало да се намесваме в спора сред две приятелски страни, добави той.

 

При възможна ескалация на спора, българската войска би била сложена в сложна обстановка. Това е ненужно. Българският народ желае да е по-спокоен за утрешния ден, разяснява още Георгиев.

 

Бившият външен министър Даниел Митов възрази против термина „ приятелски страни “, употребен от сътрудника му от „ Възраждане “.

 

„ България е самостоятелна страна и съблюдава договорите, които е сключила “, акцентира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

 

Той предизвести, че в случай че ние позволим една страна със мощ да си присвои територия на друга, бихме легитимирали държание, демонстрирано през Втората международна война. „ Ние зачитаме интернационалното право, което се опълчва на сходна политика.

 

Възразявам изрично против изказванията, че Украйна е бомбардирала личните си хора. Всички знаем, че украинската войска се е бранила и се е опитвала да отвоюва свои територии след съветската окупация. През тази декларация браним българския народен интерес. Международното право пази суверинитета и териториалната целокупност на всички страни “, напомни Митов.

 

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов уточни, че се следи предпочитание от страна на Русия да си върне въздействието в Източна Европа. „ Трябва да си отговорим на въпроса къде сме ние в тази обстановка. България сама взима решения и ще отстояваме това право на суверинитет и на други страни “.

 

Той напомни настояването на Горбачов България да не става член на НАТО. „ Всички интернационалните контракти се нарушават от Русия. Как ние солидарно ще си подсигуряваме сигурността от една страна с мащабите на Русия.

 

Ако Украйна един ден може да бъде член на НАТО тя би трябвало да има тази независимост и ние ще я подкрепим. Всяка страна в Източна Европа сама ще взима решения “, посочи Иванов.

 

„ Сигурността на Украйна е сигурността на Европа и сигурността на България. Ако разбираме, че териториалната целокупност на всяка една страна е неприкосновена, ще разберем за какво става дума за сигурността на Европа “, стартира Даниел Лорер от ПП-ДБ.

 

След дебатите по декларацията, депутатите гласоподаваха с 11 гласа „ за “ и 3 гласа „ срещу “, с което документът бе признат. Преди това със  същия избор бе утвърдена лека промяна на текста.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР