Декларация на ПП ГЕРБ-СДС, прочетена от Десислава Атанасова минути след

...
Декларация на ПП ГЕРБ-СДС, прочетена от Десислава Атанасова минути след
Коментари Харесай

Атанасова: ГЕРБ дава зелена светлина на европейския път на Република Северна Македония

Декларация на Политическа партия ГЕРБ-СДС, прочетена от Десислава Атанасова минути след гласувания избор на съмнение: 

Днес в 11 часа, на изключителна конференция водачът на ГЕРБ и групата на ГЕРБ-СДС ясно изразихме позицията си към предлагането на френското председателство във връзка с това РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Разпознаваме това предложение като най-хубавото получавано досега и са нужни единствено дребни корекции, с цел да подхожда на българския народен интерес. Това е нещо което, Кирил Петков и държавното управление не направиха до този миг. 

Кирил Петков по този начин и не съумя да изготви българско предложение по проблема с Република Северна Македония. С противоконституционно решение на МС  от предходната седмица, за кой ли път, само че какво ли значи за него Конституция, той разпореди внасянето на френското предложение в българския парламент без наложителното мнение на Министерския съвет. Скри се плахо без да изрази позицията на държавното управление. Днес разпореди на ръководителя на външна комисия да забави свикването на комисията и насрочи съвещание на Министерски съвет по едно и също време със съвещанието на комисията. 

С бездействието и лъжите си Кирил Петков заблуди Брюксел, Вашингтон и Скопие, че ще реши " македонския въпрос “. Той освен не реши противоречивите въпроси, а ги задълбочи и настрои жителите от двете страни на границата едни против други. Но най-много заплаши отбраната на българския народен интерес. Кирил Петков със своите дейности пречеше от самото начало на преговорния развой – с спорните си сигнали, със саботирането на работата на дипломатите и специалистите, с двойствената си външна политика, с криенето на процеса на договаряния от българското общество. Нито един път той или негов представител не е срещнал опозицията с хода на договарянията. 

Нещо повече – научавахме от пресата в Република Северна Македония или от другаде какво е заречен Кирил Петков. Припомняме, че преди подписването на Договора от 2017 година, депутати от опозицията бяха осведомени за всички стадии от договарянията, а планът на контракт беше изпратен в Народното събрание за запознаване и мнение, преди да бъде признат с РМС. 

Министър-председателят на България трябваше да има смелостта и отговорността да се изправи пред българските жители и народните представители, в случай че не с лицето си, то най-малко с подписа си и да изрази мнение по тази преговорна рамка. 

Осъзнавайки, че стратегическият интерес на България РСМ и страните от Западните балкани да се причислят към Европейски Съюз, нашето държавно управление дефинира този въпрос като главен приоритет на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Подписахме контракт за другарство, добросъседство и съдействие с РСМ през 2017 година В края на 2019 година поискахме от европейските ни сътрудници осъществяването на контракта в неговата целокупност, като работата на историческата комисия, отбрана на правата на македонските българи, преустановяването на претенциите за македонско малцинство в България и прекъсване на езика на омразата да станат част от преговорния развой и преговорната рамка. 

Предложението на френското председателство отразява в огромна степен настояванията на България във връзка с РСМ: 

1.   Македонските българи да бъдат включени в преамбюла на конституцията на РСМ, след утвърждение на преговорната рамка, само че преди първата междуправителствена конференция – действително преди започването на договарянията.

2.   Изпълнение на контракта от 2017-та в неговата целокупност и  правата на македонските българи става част от преговорната рамка. Ще се следят от самото начало на преговорния развой от Европейска комисия и от Съвета на Европейски Съюз. В преговорната рамка категорично се реферира към  двустранните протоколи в осъществяване на контракта, които детайлно ще разписват периоди и задължения на двете страни.

3.   От РСМ се чака в границите на договарянията да покаже корав политически ангажимент и да подсигурява цялостното използване на основните промени и законодателство по отношение на битката с дискриминирането и езика на омразата.

4.   Изрично е очебийно задължението на Северна Македония да се придържа към добросъседските връзки и районното съдействието, за които Европейска комисия ще рапортува регулярно на Съвета на Европейски Съюз.

Благодарим на европейските ни другари и сътрудници, че са ни чули и че са разбрали терзанията и мненията, които държавното управление на ГЕРБ направи още преди две години.

Френското предложение реферира към двустранните протоколи, които би трябвало да бъдат подписани от двете страни. Тези протоколи са де факто пътна карта с съответни задължения и стадии, които Скопие следва да извършва. Този план на протокол би трябвало да бъде финализиран, усъвършенстван и подписан от държавното управление преди или по едно и също време с утвърждението на преговорната рамка. Съгласно контракта този протокол не се утвърждава от Народното събрание.

Затова ние депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС подписахме план на решение за утвърждение на преговорната рамка, с цел да сме уверени, че България няма да изпусне този исторически миг и, че в нея ще бъдат предпазени националните ползи. Каним всички партии, които държат на европейската и евроатлантическа позиция на България и имат вяра в европейското бъдеще на Западните Балкани да се причислят към нашата самодейност. 

Настояваме Кирил Петков и неговото държавно управление да си свършат работата и да завършват и одобрят двустранния протокол неотложно.

Така както ръководителят на ГЕРБ постави подписа си като министър-председател на България под Решението на Министерския съвет през 2019 година, когато  внесохме в Народното събрание Рамковата позиция под Договора от 2017 година, по този начин през днешния ден Бойко Борисов разгласи, че ГЕРБ дава зелена светлина на европейския път на Република Северна Македония.  Борисов стартира този развой. Той и народните представители на ГЕРБ-СДС ще го завършат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР