Дефицитът на графични процесори от Nvidia ще продължи още година

...
Дефицитът на графични процесори от Nvidia ще продължи още година
Коментари Харесай

Недостиг на ускорители спъва AI индустрията

Дефицитът на графични процесори от Nvidia ще продължи още година и половина

Графичните AI ускорители на Nvidia се оказаха липсващ съставен елемент
(снимка: Nvidia)

Дефицитът на видеокарти за игри, от който до неотдавна страдаше пазарът,  отстъпи място на дефицит на графични процесори за работа с изкуствен интелект. И този недостиг също ще продължи дълго време, предвиждат специалисти от промишлеността.

Според източници от тайванския производител на чипове по контракт TSMC, който създава настоящото потомство графични процесори на Nvidia, дефицитът на AI ускорители ще продължи още към година и половина.
още по темата
Проблемът се дължи на рестриктивните мерки в потенциала за пакетиране на чипове, употребяващи CoWoS технология, които не могат да бъдат преодолeни бързо, отбелязва Tom’s Hardware в разбор на положението на промишлеността.

“Въпросът не опира до липса на чипове за изкуствен интелект, а до липса на CoWoS благоприятни условия. В момента не можем да задоволим 100% от потребностите на нашите клиенти, само че се опитваме да поддържаме към 80%. Смятаме, че това е краткотрайно събитие, което ще продължи към година и половина ”, споделя източникът от TSMC.

Търсенето на CoWoS опаковки ненадейно се усили при започване на тази година. Всъщност тогава стартира взривът на генеративния AI и вследствие на това набъбна търсенето на ускорители на Nvidia. В момента TSMC конфигурира спомагателни принадлежности за CoWoS в своите съществуващи заводи, само че това лишава време.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР