И тази година Регионален исторически музей – Бургас е отличник

...
</TD
>И тази година Регионален исторически музей – Бургас е отличник
Коментари Харесай

Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас в Нощта на музеите

И тази година Регионален исторически музей – Бургас е първенец в Нощта на музеите. Едно от най-важните събития в културната стратегия на морския град, притегли над 13 000 гости в своите експозиции. В най-дългата музейна нощ, за интервала от 18:00 до 00:00 часа, Археологическата експозиция на музея е посетена от над 7 хиляди души. Несъмнено, значим фактор за този голям интерес, е гостуването на копието на Панагюрското златно богатство. Дълги опашки се извиха пред музея с чакащи, пристигнали особено да се допрян до неповторимите експонати. Изложбата ще гостува в Археологическия музей до 30-ти август, тази година. Тези, които не са съумели да я видят в Нощта на музеите, могат да го създадат през идващите месеци. Посетителите ще имат удоволствието да се насладят и на изложбата " Рисувана керамика от Аполония – Созопол “. Тя също бе показана в зала – трезор на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Съдовете, които са от богатата сбирка на Археологически музей – Созопол, ще могат да бъдат прегледани до 30-ти април 2025 година

Пъстра, с доста въодушевление и кулинарно неустоима беше най-дългата музейна нощ и на ул. " Славянска “ 69, където се намира Етнографския музей. Над 2000 души се забавляваха на музикалната сцена навън с брилянтните осъществявания на Бургаския духов оркестър.

В Етно кухнята посетителите дегустираха свинско с лапад по котленски. Традиционното ядене бе приготвено, особено от шефът на Регионален исторически музей – Бургас, доктор Милен Николов.

Голям интерес провокира и новата галерия " Старият Бургас през погледа на доктор Мелконян “, която може да бъде забелязана, до края на месец юни в Етнографския музей.

Любимият музей на децата – Природонаучният, за поредна година посрещна голям брой гости. Освен непрекъснатата експозиция, публиката високо оцени и гостуващата галерия " Записки по българските орхидеи ", която може да се види и през месец юни. Над 500 деца и над 1400 възрастни избраха Природонаучния музей и прекараха незабравими моменти  в нощта на 18-ти май.

Друг акцент в празничната стратегия на музея бе гостуващата галерия " Елате да живеем за нашите деца “ на Национален музей на образованието. Над 2000 гости, избраха да дойдат в Историческата експозиция на улица " Лермонтов " 31. Там, всеки пристигнал, с огромен интерес прегледа снимковия материал, който обгръща интервала от първите изявления по тематиката за предучилищното обучение от Възраждането и наблюдава пътя на развиване до през днешния ден. Изложбата ще гостува в Историческия музей до 30-ти септември, тази година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР