Флашката Blaustahl с капацитет 8 KB може да съхранява данни

...
Флашката Blaustahl с капацитет 8 KB може да съхранява данни
Коментари Харесай

Флашка 8KB съхранява данните стотици години


Флашката Blaustahl с потенциал 8 KB може да съхранява данни повече от 200 години и устоя трилиони цикли на запис (снимка: Machdyne)

USB флашка памет с потенциал единствено 8 килобайта (KB) може да съхранява данни в продължение на стотици години, твърди разработчикът. Необикновеното устройство употребява новаторска FRAM памет.

Флашката не е някаква смешка, дори има и цена – коства по-малко от 30 евро, а производителят е от Германия. Но тя не е предопределена за ежедневните задания, които извършват стандартните устройства от този вид. Особеното при нея е, че е способна да съхранява данни повече от 200 години при оптимални условия.

Основната загадка на флашката е потреблението на фероелектрична памет с случаен достъп (FRAM) от Fujitsu, която се отличава с ултра-ниска консумация на сила и обезпечава работа на устройството в продължение на стотици години. Тази памет има и феноменална устойчивост: тя може да издържи трилиони цикли на запис.

Във вътрешността на флашката има микроконтролер Raspberry Pi RP2040 и 4MB NOR памет за предпазване на фърмуер. Наличен е също вграден текстов редактор за запис и редактиране на информацията, наличен посредством стратегиите PuTTY и Tera Term. Флашката употребява USB Type-A женски конектор и се нуждае от спомагателен драйвер за множеството операционни системи, с цел да работи.

Производителят Machdyne твърди, че флашката Blaustahl ще издържи повече от 200 години при температура до 35 градуса. Но в случай че температурата се повиши до 55 градуса, животът на устройството за предпазване на данни ще падне до 95 години. За съпоставяне, елементарната NAND памет, употребявани всеобщо през днешния ден, устоят 16-20 години при същите условия.

Вътре във флашката има Raspberry Pi RP2040 контролер и 4MB NOR памет
(снимка: Machdyne)

С сходни характерности, Blaustahl е идеално решение за приложения, свързани със сигурността, включително за предпазване на пароли, ключове за криптовалути, значими бележки и описи, геокеширане и други Бъдещите актуализации на фърмуера се чака да включват функционалности за криптиране, което в допълнение ще увеличи сигурността на флашката.

Всички файлове на фърмуера, схемите и дизайна на корпуса са налични в GitHub, което разрешава на потребителите да модифицират флашката съгласно потребностите си. се продава от немската компания Machdyne на цена от 29,95 евро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР