Дебитът на минералната вода от каптален извор София - център

...
Дебитът на минералната вода от каптален извор София - център
Коментари Харесай

СПА в Централна минерална баня с чешмяна вода или зали за култура в басейните

Дебитът на минералната вода от каптален извор София - център не стига, с цел да трансформира северното и източното крило на Централна минерална баня в съвременен балнео и СПА комплекс. 

Водата извира с 12 л/сек, а нужното количество за възобновяване на трите басейна в красивата постройка на Музея за история на София е 25 л/сек.

Това стана ясно на съвещание на работната група за ремонта на двете крила на вековната постройка, на което участваха единствено общински съветници от ГЕРБ и Стефан Марков от Република България. През януари в София идват и специалисти от други европейски столици, с които ще обменим опит за техните СПА комплекси, това е полемика с продължение, изясни Малина Едрева, началник на комисията по просвета в СОС. 

Зам.-кметът Тодор Чобанов представи swot разбор на двата разновидността за развиване на северното и източното крило на Централна минерална баня. Неремонтираните елементи с някогашните мъжки и женски басейн да станат зали за културни събития, планува план на Столичната община

Липса на паркоместа в региона и на хотели, които да притеглят задгранични клиенти за балнео услуги, упованията на хората за ниски цени, непозволяващи стопански дейно и стабилно действие на банята в бъдеще, както и потреблението на водата за хигиенични потребности би привлякло единствено рискови групи, са измежду изброените слаби места на СПА-вариантът. 

Както и неналичието на опция за създаване на външни водни и паркови уреди. 

На процедура, в случай че в неремонтираните елементи Централната баня се възстановят басейните, те ще би трябвало да се пълнят с чешмяна вода, защото от 12 л/сек. дебит, 8 отиват за 44 чешми, от които столичани си наливат минерална вода от десетки години. 

По думите на зам.-кмета по просвета Тодор Чобанов ремонтът на втората част на постройката ще коства сред към 9 млн. лв., като за баня цената е към 1200 лева на квадрат, а за зали за уголемение на музея и културни събития - към 1000 лева. 

Минералната вода е вода в риск, тя минава през разнообразни подземни пластове, сподели още Чобанов. Той изясни, че на процедура всеки градеж в региона е евентуален риск за извора. Правим непрекъснати инспекции, популярност богу, построяването на метрото не засегна водата, изясни още зам.-кметът. 

В момента неремонтираните крила на Централната минерална баня с басейните се употребяват като склад за експонати на Музея за история на София, които няма къде да бъдат изложени. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР