Дебелата маска на Владимир Путин се смъква – и Украйна

...
Дебелата маска на Владимир Путин се смъква – и Украйна
Коментари Харесай

Бунтът на ръководителя на „Вагнер“ Пригожин приключи. Сега какво?

Дебелата маска на Владимир Путин се смъква – и Украйна вижда опция в хаоса, написа „ Politico “.

Краткотрайният протест на военачалника Евгений Пригожин през уикенда разкри слабото сцепление на Путин върху лостовете на властта, разединението в редиците му и слабостта на защитата на границите на Русия. Лекотата, с която наемниците на Вагнер на Пригожин съумяха да поемат надзор над съветска територия и да преминат на по-малко от 200 километра от Москва – и видеоклиповете на руснаци, които ги приветстват – демонстрираха, че режимът на Путин надалеч не е несломим. Във вечерното си послание късно в събота украинският президент Володимир Зеленски съобщи:

„ Днес светът видя, че шефовете на Русия не управляват нищо. За един ден те изгубиха няколко от милионните си градове и демонстрираха на всички съветски бандити, наемници, олигарси и всеки различен какъв брой елементарно е да се завладяват съветски градове и евентуално оръжейни арсенали. “

Преминавайки от украински на съветски, Зеленски продължи с това, което явно беше обръщение към апаратчиците на Путин

 „ Човекът от Кремъл явно доста се опасява и евентуално се крие някъде, без да се демонстрира. Сигурен съм, че към този момент не е в Москва… Той знае от какво се опасява, тъй като самичък сътвори тази опасност. Цялото зло, всички загуби, цялата ненавист – той самичък я подклажда. Колкото по-дълго може да тича сред своите бункери, толкоз повече ще загубите всички вие, всички, които са свързани с Русия. “

Путин, обожател на историческите паралели, в събота сутринта се базира на призрака на съветската революция , която избухна през 1917 година, когато страната се бореше с Първата международна война – индикация какъв брой съществено изглеждаше той да гледа на опасността от Пригожин. Но може би точно Путин би трябвало да огледа към несполучливия августовски прелом от 1991 година против тогавашния руски водач Михаил Горбачов . Тогава хардлайнерите на Комунистическата партия, ядосани от опитите на Горбачов да прокара промени, задържаха водача във вилата му в Крим и насочиха танковете си към Москва. Подобно на несполучливия протест на Пригожин, августовският прелом от 1991 година беше временен – продължи единствено три дни. Но последствията бяха пагубни за Съветския съюз – доведоха до загуба на доверие в комунистическия режим и до декември 1991 година Съюз на съветските социалистически републики към този момент не съществуваше .

Ролята на „ Вагнер “ във войната на Путин

Наемниците на „ Вагнер “ изиграха значима роля в нахлуването на Русия в Украйна . Като неофициална част от въоръжените сили на Кремъл, набирана от съветските затвори и улички, те са измежду най-разходните хора на Путин. Сила с потенциал за ужасяваща дивотия – в това число изтезания на дезертьори с чукове – хората на Пригожин бяха хвърлени в най-бруталните борби – парчета в известната съветска военна месомелачка.

Миналата зима, когато съветските сили бяха изчерпани и деморализирани вследствие на възходящата украинска контраатака, която си върна Харков и Херсон, Москва употребява наемниците на Пригожин, с цел да запуши празнини в бойния фронт и да даде на постоянните си войски дишане.

Тъй като наемниците на „ Вагнер “ държаха линията през зимата, Русия съумя да попълни намаляващите си оръжейни доставки и да призове и образова нова вълна наборници, които да хвърли в окопите. Силите на Пригожин също изиграха значима роля в борбата за Бахмут , стратегическият град в Източна Украйна, който е очевидец на едни от най-тежките боеве и най-големите съветски загуби през войната.

Какво се случва в този момент със силите на Пригожин?

В неделя наемниците на Пригожин започнаха да се изтеглят от южната Воронежка област на Русия, която е ситуирана около автомагистрала, която групата „ Вагнер “ искаше да употребява, с цел да марширува към Москва, и от Ростов на Дон, съветският град покрай украинската граница, завзет от Вагнер в събота.

Въпросът е къде ще отидат в този момент?

След като Пригожин е отстранен от пътя (и евентуално заобикаля всички прозорци, дръжки, чаши за чай и чадъри по време на хипотетичното му заточение в Беларус), наемниците на „ Вагнер “ – 25 000 от тях , в случай че се има вяра на Пригожин – или ще се върнат там, откъдето са пристигнали, или подписват контракти с съветското министерство на защитата . В интерес на истината, съветски военни блогъри спекулират, че Пригожин е почнал офанзивата си против военното управление на страната в отговор на Кремъл, който желае да го обезвреди, като интегрира наемниците му в армията. (Руският министър на защитата Сергей Шойгу по-рано този месец подреди на всички „ доброволчески отряди “ на фронта във войната в Украйна да подпишат контракти с министерството до 1 юли – на което Пригожин даде обещание да се опълчи.)

Заемниците на „ Вагнер “, които въпреки всичко подписват контракти обаче, може би няма огромна разлика на бойното поле в този момент. Мик Райън, боен пълководец и пенсиониран генерал-майор от австралийската войска, разяснява:

„ Вагнер “ купи време на съветската войска през зимата. Но със или без „ Вагнер “, за Русия ще бъде мъчно да завоюва тази война. “

„ Както виждаме в този момент, има огромна разлика във волята на двете страни “, посочи Райън и добави:

„ Украинците са безусловно отдадени на спасяването на страната си, те се борят за свободата си. Руснаците са ненапълно заинтригувани да се бият с Украйна – и ненапълно заинтригувани да се бият между тях. “

И доколко Путин въобще може да се довери на новобранците си, които бяха подготвени да щурмуват Москва под командването на Пригожин? Имайки поради наемниците на „ Вагнер “, пред Times Radio в неделя пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, някогашен военачалник от американските сили в Европа, съобщи:

„ Русия преди малко загуби 25 000 бойци. Всеки един от тях ще бъде гледан с съмнение и ще бъде считан за обезсърчителен. “

Унижението на Путин е тласък за Киев

С пълномащабната война в нейния 16-ти месец и силите на Путин, надълбоко окопани в южната и източната част на Украйна , Киев се бори да реализира обилни победи в контранастъплението си. Но изключителните събития в събота дадоха на силите на Украйна по този начин нужния честен подтик. В изявление за Times Radio украинският народен представител Кира Рудик от демократичната партия Holos сподели:

„ За нашите бойци това също беше доста мотивиращо. Това е ужасно доказателство, че можете да се биете с Русия и можете да спечелите против Русия и е доста добре, че светът видя това. “

Силите на Киев удрят съветски позиции в южната и източната част на Украйна, като по този метод целят да пробият линията на Кремъл, както направиха предходната година.

Лудориите на Пригожин принудиха Кремъл да ускори контрола върху съветската територия, вместо да насочи цялата мощност на въоръжените си сили към Украйна. Това дава опция за Киев – в случай че може да получи оборудването, което споделя, че би трябвало да прокара позициите на Русия.

Зеленски , в обръщението си в събота, възобнови апела си към Запада да достави на Украйна повече оръжия , с цел да може страната да се възползва от момента на уязвимост на Путин. Проверявайки имената на създадените в Съединени американски щати изтребители F-16 и тактически ракетни системи, Зеленски беше изрази решителност:

„ Сега е моментът да осигурим всички нужни оръжия. “

„ Ако украинците съумеят да се възползват от това, изключително на изток, покрай Бахмут, в последна сметка те се нуждаят единствено от един пробив “ , сподели от своя страна  военният пълководец Райън. Той акцентира:

„ Ако пробият съветската защита и запазят това навлизане отворено, руснаците ще имат същински проблеми – те са доста нежни. Украинците просто би трябвало да създадат това един път. И руснаците ще си гонят опашките по-късно. “

Зловещ сигнал за Путин

Мачо-менските послания на Пригожин против съветското военно управление способстваха за общото чувство измежду неговите сънародници, че „ специфичната военна интервенция “ не върви както би трябвало , като се има поради това, което те считат за военно малоценност на Украйна. Докато военачалникът не упрекна непосредствено Путин за слабото показване на Русия на бойното поле, той загатна в поредицата от изявления в Telegram късно в петък и рано в събота, че съветският президент е бил най-малкото манипулиран от хората в неговото обграждане.

Изводът на Пригожин: Путин е недостижим, слаб, елементарно подвеждащ – полярната диаметралност на облика, който мощният водач деликатно е култивирал през десетилетията си отпред на Русия. А самите офанзиви на Пригожин наподобява са намерили възприемчива аудитория.

Сцените в Ростов, където тълпи от руснаци посрещнаха наемниците на „ Вагнер “ със викания и овации , разкриха степента, в която поддръжката за членовете на вътрешното светилище на Путин понижава. Това се отнася изключително за неговия министър на защитата Сергей Шойгу и неговия общоприет пълководец на войната против Украйна, военачалник Валери Герасимов.

Може би още по-показателно беше излизането на суперзвездата на „ Вагнер “, когато неговите танкове и тежко въоръжени сили се изтеглиха от Ростов. Тълпите приветстваха, подсвиркваха, развяваха флагове на Вагнер и викаха „ Страхотна работа! Добра работа! “ и „ Вагнер! Вагнер! “ – единствено часове откакто Путин дефинира Пригожин и неговите почитатели като предатели.

„ Мисля, че светът видя, че Путин не е всесилен “ , разяснява украинският народен представител Рудик. Позовавайки се на договорката, контрактувана от беларуския деспот Александър Лукашенко , съгласно която Пригожин щеше да замине за Беларус в подмяна на това да бъде пощаден от правосъдно гонене от Русия, тя показа:

„ Мисля, че обстановката беше доста, доста като от Магьосника от Оз, където Пригожин търсеше популярен и заплашителен Путин и се оказа, че това е просто човек, който е в действителност изплашен и би трябвало да има водач на друга страна, по този начин нареченият президент Лукашенко, който да приказва с него, с цел да го вразуми. “

„ Това, което се случи в събота, не беше краят “ , добави Рудик и посочи:

„ Това беше началото, с цел да покажем, че Путин не управлява страната и че не е несломим и че в случай че имате задоволително мощ, можете да опитате да се биете с него. И мисля, че доста националистически придвижвания в Русия чакаха опцията. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР