Дебатът за промяна на формата на управление на България и

...
Дебатът за промяна на формата на управление на България и
Коментари Харесай

Политолог: Ако Русия победи, България ще се върне в мракобесните времена от преди 1989 година

Дебатът за смяна на формата на ръководство на България и налагане на президентска република е неплатежоспособен и непотребен. Въпрос на време е партиите да съумеят да реализират баланс между тях и да се стигне до някакво ръководство. След изборите, които предстоят, ще има някаква зрялост, с цел да се сформира болшинство. Разрешаването на политическата рецесия в България е обвързано с разрешаването на рецесията към войната в Украйна. Ако Русия победи във войната с Украйна, България може да се върне 30 години обратно. Икономическите и политически процеси в света водят до нова форма на блокова глобализация. Това сподели Георги Киряков, политолог, в предаването " Клуб Investor " на.

Дори и да има политически или стопански играчи, които да ни тласкат в посока президентска република, те работят рационално на база на това, че виждат ясно раздробеността на Народното събрание, неспособността на партиите да сформират държавно управление. Виждат ясно, че единствената консолидация на власт е в Президентството. За това по-скоро поддържат подобен вид ръководство със служебни кабинети за отбрана на личните си ползи, за по-лесно систематизиране на финансов запас през бюджета, за систематизиране на някаква власт, дали директно или посредством сложени хора на съответните позиции. Важното е, че те виждат, че опцията да реализират свои цели е през служебните кабинети, изясни Киряков.

Оценката е ясна - актуалното Народно заседание не е способно да сформира болшинство, в което да се види някаква непоклатимост, по тази причина всичко се насочи към президентската институция, добави гостът. По думите му обаче това не значи, че се " реже клонът, на който стоят политическите партии ". Причината е, че сме членове на Европейския съюз и НАТО и имаме постоянна конституционна уредба.

" В Конституцията ни написа, че сме парламентарна република с партии, които дефинират политическия дневния ред, с болшинства, формирани в Народното събрание, а не еднолично определян кабинет в Президентството. Президентството в действителност е с доста малко пълномощия. Тя черпи сила и сили от неспособността на партиите да сформират болшинство, а не от желанието за узурпация от страна на президента или на президентската институция ". 

Факт е, че, с цел да се промени конституционната уредба и да се промени формата на ръководство, отново партиите би трябвало да бъдат водещи. И е малко евентуално това да се случи, в случай че някой не се намеси извън, Европейски Съюз се разпадне, България излезе от НАТО, а тези разновидности са немислими към сегашния миг, безапелационен бе събеседникът. 

" Разрешаването на политическата рецесия в България е обвързано с разрешаването на рецесията към войната, която Русия е повела с Украйна. Когато там се види опция за излаз в интерес на евроатлантическите дела, тогава можем да забележим разплитане на възлите в българската политика ". 

Ако Русия победи, то и България ще се върне в мракобесните времена от преди 1989 година, удостовери Киряков. " Постъпателно ситуацията в България може да се утежни доста тъкмо в тази посока. В България могат да надделеят сили, които да върнат страната надалеч обратно във времето до степен да затрият всички тези 30-годишни старания да се откъснем от това въздействие, което и в този момент е извънредно мощно и продължава да оказва сериозен напън върху развиването ни в избрана посока ". Въпреки цялата неплатежоспособност и безумство на войната, която Путин води.

" Защото тук става дума за голям финансов запас, който се хвърля, освен в нашата страна, а и в прилежащи страни като Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, с цел да се разпалват спорове там. Това основава чувството, че Европейски Съюз и НАТО не са способни да решат проблемите освен на Балканите, само че и в България, свързани със сигурността за бъдещето на страната - освен в региона на защитата, само че и в енергетиката, и в обществените услуги и така нататък ".

Икономическите и политически процеси в света водят до нова форма на блокова глобализация, разяснява още събеседникът. " Ще се върнем още веднъж (с разширение, несъмнено, тъй като тогава Източният блок, бе доста по-голям и също не по-малко авторитетен от Западния в доста отношения), до някаква двублокова форма на глобализиране, в която западния пазар и западните страни, колкото и условно да е това, ще си продължи със старите процеси на взаимосвързаност и причинност. От другата страна също ще има нещо сходен развой, единствено че въз основата на общ интерес ".

Както Китай има интерес Русия да атакува Украйна, тъй като това отслабва Европейски Съюз и Съединени американски щати и те не могат да се концентрират в задачите си в Тихоокеанския район, по този начин и за Русия е преференциално - да промени международния дневен ред, който е доминиран от Съединени американски щати и то не от 30, а от доста повече години и да наложи някаква своя визия за това по какъв начин би трябвало да се развива света, добави гостът. 

" Тук не може да става въпрос за деглобализация, а за нова форма на разделяне на глобализациите, само че сред Китай и Русия глобализация доста мъчно може да се реализира. Говорим за ресурсно изтощение на Русия от страна на Китай, тъй като то занапред прохожда. Ще отнеме десетилетия, с цел да се построи нужната инфраструктура ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР