Дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа.

...
Дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа.
Коментари Харесай

Дончев: Дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа


Дебатът за кохезионната политика е спор за бъдещето на Европа. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред участниците в пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София.

Форумът е заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

Всички подозрения, съмнения, които имаме във връзка с кохезионната политика са де факто подозрения, съмнения в съюза ни като подобен, акцентира вицепремиерът. По думите му няма различен инструмент, който влага в Европа като съюз, няма различен знак какъв брой имаме вяра в Европа, какъв брой съществено гледаме на нея.

Нашият съюз претърпява една рецесия на идентичността, счита Томислав Дончев. Всички проблеми имат един лек – всеобщо консенсусно разбиране какъв съюз ни е нужен – какъв брой мощен, какъв брой регулиращ нещата във вътрешността, какъв брой упорит на открито оттатък географските си граници, уточни той.

Политика, която не е разбираема от жителите, няма по какъв начин да бъде достоверно подкрепена, сподели Дончев. Според него опростяването на разпоредбите не е административен каприз, това е въпрос на достъп и поддръжка от страна на жителите, на всички, които аплайват по финансови принадлежности на държавите-членки. Разходването на средства би трябвало да бъде обвързано с промени, сподели още той.

Директорът за бюджета, връзките и общите въпроси в Главна дирекция „ Регионална политика “ на Европейската комисия Дана Спинант също акцентира, че кохезионната политика е неразривно обвързвана с бъдещето на Европейски Съюз. Тя уточни, че Европейската комисия е направила предложение за уравновесена и структурирана политика за доближаване, която следва да продължи да бъде политика за всички райони.

По-голяма част от финансирането по политиката на доближаване ще продължи да се заделя за минимум развитите райони и районите в преход, съобщи Дана Спинант. Тя посочи, че 86 % от средствата ще отидат в най-слабо развитите райони и районите в преход. В България към този момент има райони в преход, което демонстрира и прогрес от присъединението на страната към Европейски Съюз досега, добави шефът за бюджета, връзките и общите въпроси в Главна дирекция „ Регионална политика “.

Европейската комисия предлага политика, която е по-добре синхронизирана с политическите цели на Европейски Съюз, означи Дана Спинант. Целите, за които ще изразходим средствата, са по-малко, само че по- ясни – желаеме да реализираме по-интелигентна Европа, по-зелена и по-екологично чиста Европа, по-свързана и сигурна Европа, Европа – по-близо до жителите, акцентира тя. Предложената политика е по-гъвкава, планува се по нея да има промеждутъчен обзор, с цел да може при нужда да се приспособява изборът на вложения, посочи Дана Спинант.

Ще има по-голяма еластичност за прекачване на средства от един фонд към различен и по-опростена процедура за използване на политиката на доближаване. Съкратени са с 50 % разпоредбите, опростяване е планувано и за ръководещите органи, и за бенефициентите, акцентира тя и посочи, че се предлага по-голяма отговорност на национално ниво. Ще разчитаме на по-голям % на национално съфинансиране, добави Дана Спинант.

Директорът за бюджета, връзките и общите въпроси в Главна дирекция „ Регионална политика “ на Европейската комисия акцентира, че би трябвало да се положат старания за реализиране на единодушие по предложенията на Европейска комисия преди изборите за Европейски парламент (ЕП) през идната година. В противоположен случай ще има доста огромно забавяне в използването на стратегиите и пропуснати изгоди за районите и жителите, съобщи тя.

Председателят на Комисията по районно развиване (REGI) в Европейския парламент Искра Михайлова уточни, че за Екологичен потенциал и за комисията по районно развиване проблемите на бъдещата кохезионна политика са проблеми освен на днешния ден. Тя акцентира, че Екологичен потенциал към този момент година и половина работи, подготвяйки позицията си за предложенията на Европейска комисия и преди представянето на предлагането за нова финансова рамка, Екологичен потенциал е дал своя вот резолюции по два отчета – за бъдещата финансова рамка и за личните запаси и доходи на Европейски Съюз.

Предложението на Европейска комисия е доста близо до упованията и условията на Екологичен потенциал и на комисията по районно развиване, съобщи Искра Михайлова. Ние настоявахме за по-гъвкав бюджет и го получихме, настоявахме за насочена към упованията на жителите кохезионна политика, уточни тя. По думите й фокусирането върху 5 целта, вместо досегашните 11, ще облекчи проучването им. Тези цели са свързани с упованията на европейските жители, те са близки до дневния ред на Европа и разрешават бъдещата политика на доближаване да бъде задоволително ефикасна и да дава европейска добавена стойност, която да разреши ясно разграничение на постигнатото посредством поддръжката на Европейски Съюз, акцентира Искра Михайлова.

От Европейския фонд за районно развиване подчертаха, че кохезионната политика е най-важният финансов инструмент, с който разполага Европейски Съюз за стимулиране на районната стопанска система. Тя е най-прекият метод, по който Европейски Съюз може да окаже позитивно влияние върху живота на своите поданици. Европейският фонд за районно развиване прегледа предлагането, направено от Европейска комисия за кохезионната политика, и му даде висока оценка, тъй като са положени старания политиката да бъде по-гъвкава, по-опростена и задачите да бъдат по-ясни. Националните парламенти на страните от Европейски Съюз са тези, които могат да подсигуряват, че мощната позиция на градовете и районите в бъдеще ще бъде непокътната, подчертаха от Европейския фонд за районно развиване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР