Дебатът между Румен Радев и Анастас Герджиков по БНТ стартира

...
Дебатът между Румен Радев и Анастас Герджиков по БНТ стартира
Коментари Харесай

Радев и Герджиков са против референдум по темата „Република Северна Македония”

Дебатът сред Румен Радев и Анастас Герджиков по Българска национална телевизия започва с замяна на реплики сред двамата кандадати по някои от най-актуалните и значими тематики за страната ни, измежду които служебните и бъдещия кабинети, Македония, основния прокурор и правосъдната промяна.

Ето какви са главните тези на двамата кандидати за президетския пост по избраните за дебат тематики:

България през днешния ден

" Още от първите съвещания подтиквам партиите да намерят пътя на разговора, би трябвало да имаме постоянно държавно управление. Цената, с която може да бъде реализирано, би трябвало да бъде деликатно премерено. Правителството би трябвало да е формирано към ясна визия по какъв начин да се излезе от рецесията ", съобщи Радев.

" Вярвам, че ще има държавно управление и от самото начало на акцията повтарях, че най-спешното за България е да има държавно управление и постоянен кабинет ", съобщи Герджиков.

Радев разяснява, че би трябвало да се стартира с групи по съществени секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени съответни имена. В началото е имало опозиция към разговора след изборите за 45-ото и 46-ото Народно събрание. Трябва да се търси компромисът, прикани Радев.

" Президентът не е проектант на обединения, президентът основава условия този спор да протече по най-хубавия метод ", добави той.

Румен Радев сподели, че не се занимава с политическо инженерство и че е поканил Кирил Петков и Асен Василев да вземат участие в служебния кабинет и те са били доста положителни министри, като са разкрили редица порочни схеми на предходното държавно управление. Обясни, че е тяхно право да застанат отпред на политически план. " Ако реша да сътворявам партия, ще застана начело ", отвърна той на въпроса " негова " ли е партията на Петков и Василев.

Относно профила за президент, посочен от Движение за права и свободи, Герджиков разяснява: " Това, което чух е, че претендентът за президент би трябвало да бъде обединител на нацията, лице на държавността и лице на страната пред света ". Той попита Радев дали не се припознава в същия този профил.

" Ръководството на Движение за права и свободи от дълго време ми желае оставката - българите помнят за какво, няма да го изреждам тук. Президентът не е политически безпристрастен, задължен е да има мнение, политическа оценка ", разяснява Радев.

" Когато говорите за прокуратурата - през вчерашния ден в СУ е имало полиция, която е питала дали е имало някакви хора, които са продавали и купували гласове, а през днешния ден непосредствено са пристигнали от Групово дело " Национална полиция " на инспекция и с поискали нещата да бъдат предадени до на следващия ден. Това към този момент ми се коства прекомерно и за вашия шеф на щаба Бойко Раков, който доскоро даде конференция с лъжливи вести, съобщи Рашков.

" Само хората, които разчитат на платен избор, могат да жигосват дейностите на Бойко Рашков. Хората всеобщо утвърждават, благодарят, че към този момент не са мачкани ", отговори Радев.

Нова конституция

" Мога да ви успокоя, че в плана за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този план стартира от гражданските права, има потребност от разширение на гражданските права, съобщи президентът и претендент за втори мандат Румен Радев. Досега всички промени в конституцията са касаели най-вече правосъдната власт, означи той.

Според Герджиков е плашещо да приказваме за нова конституция. По думите му в случай че има нужда, президентът може да инициира план за нова конституция. " Опасно е да въведем президентска република в страна като нашата с нежна народна власт ", съобщи той. По думите му, има благоприятни условия да се усилят пълномощията на президента като да вземем за пример по-трудно да се преодолява ветото.

Промяна в конституцията съгласно него би могла да се направи по повод върховенството на правото като по този начин може да се форсира правосъдната промяна. " По-плашещо за мен е, че господин Радев сподели на няколко пъти, че има подготвен план, само че не желае да го покаже преди изборите ", сподели Анастас Герджиков.

" Мога да ви успокоя, че в плана за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този план стартира от гражданските права, има потребност от разширение на гражданските права ", съобщи президентът и претендент за втори мандат Румен Радев. Той означи, че планът не е негов, а е на огромен екип от хора, които работят по него, взе участие част от академичната общественост от СУ, неправителствени организации, жители, специалисти, представители на институциите.

Прокуратура

" Основният проблем на прокуратурата - няма самостоятелна институция, която да проверява основния прокурор, той на процедура е закрепостен ", подчертава Румен Радев.

" Основната причина да променим Конституцията е върховенството на правото - да променим правосъдната промяна ", съобщи Анастас Герджиков. Според него има персонализиране на проблемите с прокуратурата.

На въпрос дали счита, че казусът с прокуратурата е систематичен или е обвързван единствено с името на основния прокурор Иван Гешев, отговори, че съгласно него казусът е персонализиран. Герджиков акцентира, че подборът, атестацията, стимулирането на съдиите са неща, които би трябвало да бъдат изпипани добре. " Работата е да намерим онази правосъдна промяна, която да утвърди върховенството на правото ", заключи претендентът за президент.

Република Северна Македония

Според Герджиков е необходим различен метод с РСМ и те би трябвало да стартират диалога. " Единствено, което българката страна желае, е да се съблюдава Договорът за добросъседство, да се спре езикът на омразата и да се почитат правата на българите там и да е усъвършенства транспортната съгласуваност ".

" Продължават спекулации, че ще позволи компромис с отваряне на вратата за участие на Република Северна Македония /РСМ/ в Европейски Съюз преди да сме получили ясни гаранции ", сподели президентът и претендент за втори мандат Румен Радев. " Гарантирам, че България не може да каже " да " преди да се приключи нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре систематичната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо завещание, сподели Радев.

И двамата кандидат-президенти са на мнение, че не би трябвало да има референдум по тематиката за РСМакедония.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР