Давността е период от време, през който, ако носителят на

...
Давността е период от време, през който, ако носителят на
Коментари Харесай

Отпадане на кредит по давност - какво трябва да знаете?


Давността е интервал от време, през който, в случай че носителят на едно право не го упражнява, то се погасява. В резултат на изтекла погасителна отминалост се погасява не дългът, а опцията той да бъде събран наложително.

По отношение на заемите, в българското законодателство е планувана общата 5-годишна погасителна отминалост. Това значи, че в случай че длъжникът не изплати заема си в границите на 5 години от падежа му, кредиторът няма да може да го събере наложително.

Важно е да се означи, че отминалостта стартира да тече от датата на падежа на задължението. При договорите за или какъвто и различен вид да е, падежът на задължението е уречен в контракта. Ако в контракта не е очакван падеж, то той се дефинира от закона.

Възможно е да се стигне до погасяване на заем по отминалост и в случаите, когато кредиторът не предяви вземането си в период от 5 години от падежа му. В този случай, длъжникът може да предяви несъгласие за погасяване по отминалост пред съда.

Важно е да се означи, че отминалостта не се ползва служебно. Това значи, че длъжникът би трябвало самичък да се възползва от опцията си да погаси задължението си по отминалост.

Какво би трябвало да направи длъжникът, с цел да погаси заема си по отминалост?

За да погаси заема си по отминалост, длъжникът би трябвало да предприеме следните дейности:

1.         Да изчака да изтече 5-годишният давностен период от падежа на задължението.

2.         Да подаде несъгласие за погасяване по отминалост пред съда.

Възражението за погасяване по отминалост би трябвало да бъде подадено в писмена форма и да съдържа следните данни:

-           Идентификация на страните по делото;

-           Обстоятелствата, от които длъжникът твърди, че отминалостта е изтекла;

-           Молба за признание на задължението за погасен по отминалост.

Възражението за погасяване по отминалост се преглежда от съда в намерено съвещание. Страните по делото имат право да показват доказателства и да излагат мнения.

Ако съдът одобри възражението на длъжника, той ще постанови решение, с което ще признае задължението за погасен по отминалост.

Какво следва, в случай че съдът отхвърли възражението на длъжника?

Ако съдът отхвърли възражението на длъжника, това значи, че отминалостта не е изтекла и кредиторът може да събере наложително вземането си.

В този случай, кредиторът може да подаде заявление за издаване на заповед за осъществяване. Заповедите за осъществяване се извършват от правосъдните реализатори.

Как да избегнете погасяване на заема по отминалост?

За да избегнете погасяване на заема по отминалост, би трябвало да предприемете следните дейности:

-           Редовно да изплащате вноските по заема си.

-           Ако не можете да изплащате заема си, неотложно се свържете с кредитора си, с цел да обсъдите опциите за преструктуриране на задължението си.

-           Ако кредиторът ви предяви вземането си, навреме предявете несъгласие за погасяване по отминалост.

Спазването на тези рекомендации ще ви помогне да избегнете погасяване на заема си по отминалост и да запазите положителното си кредитно добро име.

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР