Датският Борген е част от силната вълна от скандинавски сериали

...
Датският Борген е част от силната вълна от скандинавски сериали
Коментари Харесай

Борген се завръща. Датската политическа драма, която е с ход пред реалността

Датският " Борген " е част от мощната вълна от скандинавски сериали от последните години, само че до момента в който множеството други се въртят около шокиращи, непредвидени убийства и напрегнати престрелки, този се разграничава. Умело написаната и зашеметяващо снимана политическа драма наблюдава живота на Биргит Ниборг (Сидсе Бабет Кнудсен), която ненадейно се трансформира в първата жена министър председател в Дания.

Името на поредицата значи " Дворецът ", както назовават на малко дома на датското държавно управление в двореца " Кристианборг ". Сериалът ни отнася освен към политическите игри в него, само че и посред персоналните животи на политиците и публицистите, които го населяват.

Един от най-големите му триумфи е това, че се концентрира върху локални проблеми като свиневъдството, само че все пак съумя да притегли интереса на интернационалната аудитория.

Очакванията бяха, че поредицата е видяла своя финален епизод през 2013 година, само че му следва да се завърне още веднъж на екран с премиера в Netflix на 2 юни.

" Казахме си, че в случай че подобаваща история се появи, ще се опитаме да съберем бандата още веднъж, " споделя пред The Guardian Адам Прайс - основателят на драмата. " Сидсе в действителност ми сподели, " Ще се забележим след 10 години! " След това подобаващата история се появи, въпреки в началото да не знаех, че ще се трансформира в " Борген ".

В центъра на сюжета попада ново значимо петролно изобретение в Гренландия, която частично остава под контрола на Дания, въпреки през последните 50 години да съумява да си извоюва известна автономност.

Повечето познати лица се завръщат, в това число и Ниборг, която извършва ролята на външен министър в новосформираното датско държавно управление.

Макар да се завръща в сходен състав и със същите основни герои, на " Борген " не му следва четвърти сезон - стартира се начисто и с променено заглавие: " Borgen Power & Glory ". Новото лице е по-мрачно и загадъчно. Ниборг наподобява изолирана, работата я е трансформирала в по-макиавелски облик:

" Времената са се трансформирали, това е доста забавна композиция от остарелия " Борген " и нещо изцяло ново, " споделя Кнудсен. " Този път максимален интерес за мен представляваше връзката ѝ със самата себе си, с концепциите ѝ и политическите полезности, които изповядва, с мястото ѝ в света. Може да се каже, че е по-самотен облик, само че има и повече нюанси. "

Случващото се в света също не е пренебрегнато при правенето на драмата. Последният ѝ деен интервал се подслонява в по-лек и оптимистичен подтекст. След него станахме очевидци на Brexit, президентството на Тръмп, придвижванията Black Lives Matter и #MeToo, световна пандемия и съветската инвазия в Украйна.

" Светът на " Борген " постоянно е бил малко по-дружелюбен - това е идеалистично шоу, само че в това време желаеме да вярвате, че събитията в него са истина, тъй като би било прелестно, в случай че сходна страна фактически съществува, " споделя Кнудсен пред The Guardian.

Едно от безспорните качества на сериала е прозорливостта - даже и новите епизоди да са снимани преди нашествието в Украйна, тирада в края на първия прави изумителна отпратка към Русия. Това не е първият случай, в който сценаристът е упрекван в ясновидство - " Борген " постоянно е изглеждал стъпка напред от действителността.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР