Датата е 25 април. Ян-Ленард Щруф, поставен под №1 в

...
Датата е 25 април. Ян-Ленард Щруф, поставен под №1 в
Коментари Харесай

От загуба на корт №8 до триумф на „Маноло Сантана“: Лудите 10 дни на Щруф


Датата е 25 април. Ян-Ленард Щруф, подложен под №1 в квалификациите, излиза на корт №8 против Аслан Карацев в пряк спор за място в главната скица на Мастърса в Мадрид. Наскоро германецът е играл четвъртфинал в Монте Карло и несъмнено е любимец в мача, изключително на фона на загубите на противника си през годината.

Само че губи изрично – 4-6, 2-6 за 74 минути в мач, в който не доближава до нито една опция за пробив.

Турнирът завършва за него, само че въпреки всичко има вяра да влезе в схемата като „ благополучен губещ “. Оттеглянето на Констант Лестиен прави това факт. А оттова насетне последваха 10 невероятни дни за Щруфи.

В първи кръг той победи в два сета Лоренцо Сонего. Това бе и единственият мач, в който не загуби сет, само че това не бе толкоз значимо, тъй като победи в съдбоносен трети петима противници – Бен Шелтън, намиращия се във превъзходна форма Душан Лайович, аржентинският експерт на клей Педро Качин, финалистът на Ролан Гарос Стефанос Циципас и…Карацев. Този път мачът им бе на „ Маноло Сантана “, а изходът доста по-различен от този 10 дни по-рано.

Само двама „ щастливи губещи “ преди този момент бяха стигали до полуфинал на това равнище – Томас Йохансон (Торонто 2004) и Лука Пуй (Рим 2016). Финал обаче е напълно друга категория.

Колко сензационно е всичко реализирано от Щруф в „ Каха Магика “ можем да осъзнаем от още няколко обстоятелството в неговата биография. До този миг той бе играл в 9 полуфинала в тура. Бе спечелил единствено един от тях. Германецът е един от малцината тенисисти на това равнище в спорта, които в никакъв случай не са печелили купа. С Алкарас ще изиграе втория си край след оня в Мюнхен през 2021-а, когато отстъпи на Николоз Басилашвили.

Всичко е още по-впечатляващо като имаме поради, че при започване на годината Щруф бе 167-и в ранглистата. През 2020-а Ян-Ленард бе достигнал до №29, само че през юни предходната година изпадна от топ 100 поради травма в десния крайник. Завръщането измежду най-хубавите обаче се случва впечатляващо бързо. В понеделник обезпечено той ще бъде най-малко 28-и, което значи и нов връх.

Друг забавен факт е, че Щруф в никакъв случай не е бил изключително обещаващ гений като младеж. Рекордното му класиране е №625, а първата си победа в АТР тура записва на 23 години.

Да стигне до първа купа точно в Мадрид, против Алкарас, и след случилото се в квалификациите, би било една от най-големите сензации в историята на спорта. Никой не му дава късмет, само че той обича да е в такава позиция.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР