Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря поотделно вчера с

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря поотделно вчера с
Коментари Харесай

Антъни Блинкън проведе разговори с Алиев и Пашинян за мира между Армения и Азербайджан

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън беседва поотделно през вчерашния ден с азербайджанския президент Илхам Алиев и с премиера на Армения Никол Пашинян за позитивните стъпки, подхванати от двете страни за реализиране на спокойно съглашение, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на Държавния департамент.

Блинкън е цитирал директните договаряния сред водачите и външните министри на Азербайджан и Армения и е призовал страните да продължат да реализират " обвързани със периоди и измерими стъпки в поддръжка на мирния развой ", се споделя в изказването, прибавя Българска телеграфна агенция.

В диалога си с Алиев Блинкън е приветствал освобождението от Азербайджан на 17 арменски военнопленници.

В полемиките си с двамата водачи Блинкън още веднъж е декларирал поддръжката на Съединени американски щати за ясно обрисуване на границите, за транспортните връзки, за идентифициране и връщане на изчезнали лица, връщане на пленници и други въпроси.

Държавният секретар " посочи значимостта на диалозите за правата и сигурността за жителите на Нагорни Карабах и потребността двете страни да съблюдават прекратяването на огъня и да се съсредоточат върху реализирано в договаряния съглашение като единствен път към дълготраен мир ", уточни Държавният департамент.

На 7 октомври Армения и Азербайджан се съгласиха Европейският съюза да изпрати цивилна задача по границата на двете страни - в регионите, където предишния месец избухнаха най-тежките сражения сред двете някогашни руски страни от 2020 година насам, взели над 200 жертви.

В диалога си с Пашинян Блинкън е приветствал проектите за цивилна задача на Европейски Съюз по границата, означи Държавният департамент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР