Държавният газов доставчик Булгаргаз“ контролира вноса на газ в България,

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз“ контролира вноса на газ в България,
Коментари Харесай

Безумни действия и сянката на Русия. Какво се случва с държавния доставчик Булгаргаз

Държавният газов снабдител „ Булгаргаз “ управлява вноса на газ в България, който е доминиран от съветските доставки. Новото държавно управление упрекна сдружението, че е работило "против ползите на жителите “ и не е понижило зависимостта от Русия. Обвиненията в противоположна посока обаче също загатват Москва.

Руско лоби, частно лоби, държавен интерес. Това са едни от най-често употребяваните изрази, които участват във всеки диалог за доставките на газ към България. В сряда към тези думи бяха добавени и "ощетяване на страната ", "проверки " и "досъдебно произвеждане ".

Всички тези сюжети се преплетоха в новините, свързани със промяната на управлението на държавната „ Булгаргаз “ . В петък остарялото управление, което ръководи от 2016 година насам, беше освободено. На негово място, без осъществяване на конкурс, бяха назначени най-вече хора без опит в енергетиката. За нов изпълнителен шеф беше избран управител на частна компания от бранша, свързвана в медиите с съветския колос „ Газпром “ .

Правителството изясни промяната с решения на остарялото управление, които са били „ срещу ползите на нашата страна, срещу ползите на бизнеса и срещу ползите на българските жители “. Вътрешният министър Бойко Рашков направи съпоставяне с следствието на градежа на , за който управляващите настояват, че е бил средство за кражба на десетки милиони.
"Булгаргаз “ е държавна компания, която посредством своите дейности и решения е съдействала за актуалното състояние в нашата страна с цените на газа.Бойко Рашков, вътрешен министър
„ Булгаргаз “ е държавна компания, която посредством своите дейности и решения е съдействала за актуалното състояние в нашата страна с цените на газа “,.

Тези събития пристигнаха след месеци на рекордно повишаване на цените на газа от средата на 2021 година насам в Европа и в частност България, която е мощно подвластна от съветските доставки. Следващите седмици и месеци не дават обещание възстановяване поради риска за стопанската система и националната сигурност, който може да съставлява възможен спор сред Москва и Киев. Русия струпа, което съгласно Запада е сериозен риск от инвазия, за която Кремъл към този момент отхвърля.

Българското държавно управление към този момент съобщи, че за страната към тази рецесия е обвързвано точно със бранш енергетика и доставките на синьо гориво от Русия.

Промените в „ Булгаргаз “ имат и в допълнение значение, защото идват не просто в миг на усложнена обстановка и търсене на различни газови източници, а и преди значими за страната договаряния с главния снабдител на синьо гориво „ Газпром “ в края на 2022 година

Смяната на управлението на сдружението провокира остри реакции от опозицията, а подозрения за дейностите на държавното управление изрече и президентът Румен Радев . В експертните среди мненията са разнопосочни. Според едни промяната е разумна и ще докара до намаляването на въздействието на някогашната ръководеща партия ГЕРБ върху газовия пазар, а съгласно други в нея прозират спор на ползи и усилване на въздействието на Русия в ущърб на страната.
Защо бяха освободени шефовете
В петък от своите постове в „ Булгаргаз “ изпълнителният шеф Николай Павлов , както и членовете на съвета на шефовете Светослав Делчев, Диана Бонева, Илия Дуков и Николай Дончев.

Павлов е отпред на сдружението още от 2016 година, когато ръководи вторият кабинет на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов . В интервала, в който той е отпред на сдружението, то стабилизира приходите си и регистрира загуби единствено през една финансова година – 2018. В останалите се следи и гладко нарастване на облагите.

Самият Павлов беше длъжностен министър на енергетиката в първия длъжностен кабинет, назначен от Румен Радев през 2017 година В него министър беше и Асен Василев , който в този момент е вицепремиер и финансов министър, а дружно с Кирил Петков беше част от втория длъжностен кабинет, назначен от Радев. През лятото на 2021 година двамата сътвориха "Продължаваме смяната ", която завоюва парламентарните избори през ноември.

Преди да застане отпред на „ Булгаргаз “ Павлов е финансов шеф на сдружението, а преди този момент е бил на високи позиции в държавната енергетика - в ХЕК „ Горна Арда “, „ Марица Изток 3 “ и Националната електрическа компания (НЕК).

Освобождаването на остарялото управление беше предхождано от няколко значими събития и инспекции. Първо, още с встъпването си на власт новото държавно управление стартира пререкания с Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поради следващото повишение на цената на газа с 30% за януари 2022 година

Премиерът Кирил Петков упрекна комисията в „ предумишленост “. В същото време от „ Булгаргаз “ бяха планували нарастване на цената единствено с 14%, само че след това оповестиха, че цената отразява „ настоящи цени “.

В сряда за същото повишаване Петков непосредствено уточни, че в случай че от компанията „ си бяха свършили работата ", цените през януари са щели да бъдат по-ниски.

В края на декември, компанията притежател на „ Булгаргаз “ - Българският енергиен холдинг (БЕХ), стартира инспекция на активността на газовия снабдител сред 2019 и 2021 година

Само дни по-късно и сътрудници на Държавна организация "Национална сигурност " ( ДАНС ) и представители на Главна дирекция „ Национална полиция “. Акцията беше във връзка със спекулативно препродаване на газ, което беше обвързвано с потребление на количества от газовото вместилище в Чирен , което също се ръководи от „ Булгаргаз “.

През 2021 година компанията още веднъж беше проверявана за активността си, само че още преди приключването на мандата на ГЕРБ . Това се случи в първото тримесечие на годината, а инспекцията беше за активността от 2020 година В един миг срокът на инспекцията беше продължен до „ несигурно време “. Тогава дефинира дейностите Министерството на енергетиката и ръководещата го Теменужка Петкова като „ политическо вмешателство “, което с изключение на всичко друго, е довело до отлагането на повишението на цената на газа в седмиците след изборите на 4 април.

В инспекцията на БЕХ от декември, резултатът от която беше на „ Булгаргаз “ с мнения от остарялото управление два дни откакто то беше отстранено, се показват редица притеснителни обстоятелства. Те са свързани с образуването на цените за продажба от газохранилището в Чирен, продажбите на тържищата и пропуснатите благоприятни условия за осъществяване на по-големи облаги, както и дейностите по отношение на най-големия дебитор на сдружението – „ Топлофикация София “ .

От години топлофикацията, която е под шапката на Столичната община, натрупа милиони отговорности към „ Булгаргаз “, а съгласно отчета от компанията редовно не са успявали да получат дължимите суми, само че са продължавали доставките.

Всички констатации на работната група са или „ отхвърлени “, или оповестени за „ неточни “ от страна на уволненото управление.
Какво общо има газът от Азербайджан
Като главен мотив за измененията, бележит от премиера Петков в понеделник, бяха посочени дейностите на управлението на „ Булгаргаз “ по отношение на доставките на природен газ от Азербайджан , В последните месеци той е на доста по-ниски цени от тези, които дава „ Газпром “. По проект тези доставки към този момент трябваше да са почнали да идват през газовата връзка сред Комотини и Стара Загора . Тя обаче продължава да се строи и ще стартира да действа най-рано след средата на 2022 година

Още през 2020 година част от контрактуваните размери бяха пренасочени към другата газова връзка сред България и Гърция сред Сидирокастро и Кулата . Според информация на Министерството на енергетиката, която Свободна Европа получи, количествата азерски газ по това трасе са били под 25% от контрактуваните.
„ Булгаргаз “ е имало опция да предоговори различни направления през Гърция и Турция, само че не го е направило.
От кабинета настояват, базирайки се и на констатациите на работната група от БЕХ, че „ Булгаргаз “ е имало опция да предоговори или да се опита да предоговори вероятни различни направления през Гърция и Турция, само че не го е направило. От думи на енергийния министър Александър Николов пък излиза наяве, че поради дейностите на държавното сдружение опцията за снабдяване на цялостните количества газ е станало невероятно без единодушието на доставчика.

„ В разследване на всички осъществени дейности от „ Булгаргаз “ ЕАД, в това число подписаните анекси към истинския контракт за доставка, обстановката е такава, че за доставката към сегашния миг на цялостните количества природен газ е належащо експлицитното единодушие на AGSC (компанията снабдител от Азербайджан бел. ред.) “, сподели в Народното събрание енергийният министър на 12 януари в отговор на въпрос от депутата от "Демократична България " Ивайло Мирчев.

Прочитът на Николай Павлов беше много по-различен. Той се оплака, че в последните месеци над сдружението е оказан напън, то е освободено без претекстове, а констатациите за нарушавания, свързани с продажба на газ на занижени цени от Чирен, са неистина.
През последните няколко месеца „ Булгаргаз “ и управлението му е подложено на огромен натискНиколай Павлов
„ През последните няколко месеца „ Булгаргаз “ и управлението му е подложено на огромен напън. Не се сортират средства, с които се мачка компанията и управлението “, сподели той.

В сряда вътрешният министър Бойко Рашков загатна, че разследван за нередностите в „ Булгаргаз “ е бил точно Павлов. Два дни по-рано министър председателят Петков пък сподели, че чака прокурорски обвинявания, свързани с течащото следствие.
Кои са новите
Веднага след освобождението на остарялото управление, без осъществяване на конкурс, какъвто по-късно беше обещан от Кирил Петков , беше назначено и новото ръководство.

За нов изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “ беше определен Людмил Йоцов , който идва непосредствено от частния бранш. Досега той е управлявал сдружението „ MET енерджи трейдинг България “ , което е част от огромната швейцарска верига MET. Самият Йоцов е някогашен финансов шеф на „ Булгаргаз “ от 2015 година

Интересното за MET е, че дружно с „ Енергико “, обвързвано с Валентин Златев , това е единствената друга компания с изключение на "Газпром ", която резервира потенциал от продължението на „ Турски поток “ през България. Дружеството стартира да действа у нас от 2017 година и последователно се трансформира в един от огромните търговци на електричество и газ. В някои изявления MET е определяна за близка с „ Газпром “.

В новото управление влизат още някогашният народен представител от „ ИТН “ Антон Адамов , обвързван с няколко компании от сектора с недвижими парцели.

Друг човек, който идва от средите отвън енергийния бизнес, е Иван Топчийски . За него написа, че е управлявал медицински център в Бургас, бил е финансов шеф на интернет групата, която към този момент е част от „ Нова броудкастинг груп “ – „ Нет Инфо “, а от 2012 година е част от огромна фармацевтична компания.

Другите двама нови членове са някогашният юрист на „ Булгаргаз “ Анжела Славова и предприемачът, който не е обвързван с енергетиката - Стефан Войнов .
„ Безумни дейности с безумни резултати “
По време на конференция в понеделник министър председателят Кирил Петков посочи като фактор за измененията в „ Булгаргаз “ „ безумни дейности с безумни резултати “. Той сподели, че следствията на ДАНС и Министерство на вътрешните работи към момента не престават и че чака повдигането на обвинявания.
Министерство на вътрешните работи работи доста целеустремено, с цел да забележим всички обстоятелства. Очаквам обвинявания в идващите дни.Кирил Петков, министър председател
„ Министерство на вътрешните работи работи доста целеустремено, с цел да забележим всички обстоятелства. Очаквам обвинявания в идващите дни “, сподели Петков.

Той сподели, че промяната на управлението не е търпяла отсрочване, само че и че ще бъде извършен конкурс, с който „ краткотрайното “ ново управление да бъде сменено по открития ред.

Действията на кабинета бързо получиха сериозен отзив.

През уикенда някогашният министър председател Бойко Борисов , през чието ръководство беше назначено предходното управление на държавното сдружение, обвърза обстановката с опит „ Булгаргаз “ „ да го дадат и него като търговците на ток да крадат стотици милиони и да го разбият “.

„ Две банди хасковски се бият сега кой да вземе контрола. Най-малко ми отива да пазя Николай Павлов , който е министъра на енергетиката на Румен Радев . Него изчегъртаха “, сподели още Борисов.

И в случай че от Борисов, който дружно с партията си нападна непрекъснато новото държавно управление, надалеч по-неочаквана беше рецензията от президента Румен Радев . Във вторник той разяснява, че когато кабинетът прави промени в управленията на сдружения би трябвало да подсигурява, че България ще получи най-хубавите условия, както и че няма да се облагодетелстват частни медиатори.

„ В тази си активност кабинетът да не се изкушава по наследения управнически модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за кавга и за пробутване на частни ползи, който обвиняваше в нарушаване на закона. Защото, в случай че се употребява същият метод, то няма да реализираме по-различни резултати от наследството на Борисов “, сподели още президентът.

Според шефа на програмата „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров методът, по който беше назначено новото управление на „ Булгаргаз “, „ не демонстрира настройка за смяна на метода към ръководството в основни браншове “. Според него освобождението на остарялото управление без посочени претекстове, назначението на новото без осъществяване на конкурс, и състава, разграничен сред хора без опит и такива, които са в „ директен спор на ползи “, са сериозен проблем.

„ По създание назначението на шеф за стратегическо обмисляне на МЕТ в борда на „ Булгаргаз “ ще ускори съветското въздействие на газовия пазар в годината, в която България ще седне на масата на договаряния с „ Газпром “ за нов контракт без действително нито един преговорен коз. МЕТ е компания, която от години уголемява наличието си в Централна и Източна Европа с помощта на околните си връзки с „ Газпром “, написа Владимиров във Facebook.

Според някогашния дипломат на България в Русия Илиян Василев със промяната на остарялото управление, ръководено от Николай Павлов , е било лимитирано въздействието на ГЕРБ. Заедно с това са били лимитирани „ съветските връзки “ на някогашните ръководещи, само че също и на президента Радев, което е подбудило недоволството им. Той твърди, че Павлов е бил „ любим “ на „ Газпром “, тъй като е обезпечил 94% от пазара у нас на колоса.

„ Проблемът е, че Булгаргаз не направи нищо, с цел да разшири наличието си на районния пазар, няма директен контракт за доставки на полутечен природен газ и на различен неруски газ, с цел да има най-благоприятен микс. А му предлагаха контракт, който в този момент щеше да коства милиарди, тъй като беше вързан към американския газов хъб. Лично Павлов го отхвърли “, разяснява Василев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР