Държавните водоснабдителни и канализационни дружества обявиха в понеделник, че ако

...
Държавните водоснабдителни и канализационни дружества обявиха в понеделник, че ако
Коментари Харесай

ВиК-та: Трябват ни нови цени веднага, иначе фалираме

Държавните водоснабдителни и канализационни сдружения оповестиха в понеделник, че в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не им утвърди незабавно повишение на цените поради скъпия ток, ще банкрутират, доста от тях към този момент са застрашени да останат без ток поради неплатени сметки. Регулаторът обаче твърди, че не може форсмажорно да им вдигне цените, защото към този момент са влезнали в процедура по утвърждение на новите им петгодишни бизнес проекти с цени, в които да се отрази фрапантното повишаване на тока.

Това стана ясно от прессъобщение на районното министерство, изпратено след поредна среща по казуса. В него от ведомството се оплакаха от липса на схващане на казуса от страна на КЕВР, която пък на собствен ред твърди, че не може да направи нещо за приемане на нови цени преди Нова година и ръководителят ѝ Иван Иванов препраща казуса към търсенето на обезщетения от страна на страната.

В третата подред работна среща сред Министерство на регионалното развитие и КЕВР по казуса с приетата с в този момент настоящите водни цени цена на тока, която е доста по-ниска от действителната, която заплащат ВиК сдруженията, са взели участие от страна на районното министерство зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков, Атанас Паскалев - консултант на районния министър, Кънчо Кънчев - изпълнителен шеф на " Български ВиК Холдинг " ЕАД, представители на Съюза на ВиК операторите в Република България и други От КЕВР са участвали ръководителят Иван Иванов, както и членовете Пенка Трендафилова, Димитър Кочков, Ремзи Осман, шефът на Дирекция " ВиК услуги " Ивайло Касчиев и други

Проблемите в бранш ВиК са съществени и скоро ще се стигне до обстановка, в която сдруженията просто няма да могат да извършват функционалностите си, декларирал зам.-министър Граматиков. Той укорява КЕВР, че не е е взела никакви ограничения, въпреки още през лятото да е имало индикации за проблеми със скъпия ток.

" Възможността от 1 януари 2022 година да влязат в действие новите бизнес проекти е нулева. Затова ни би трябвало нова цена незабавно ", е декларирал той.

Директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев е отбелязал, че сега сдруженията заплащат приблизително с над 303 лева повече за ток по отношение на одобрената в бизнес проектите цена от 82 лева./МВтч. Заради голямата разлика те са задлъжнели с над 18 млн. лева към снабдители на ел. сила. " Почти всички електроразпределни сдружения са пуснали писма, с които заплашват да стартират да стопират тока, в случай че ВиК операторите не платят ", декларирал Кънчев. Според него, в случай че не се вземат ограничения, има риск задълженията за ток да скочат до 140 млн. лева

Около 20 сдружения са застрашени да изпаднат в несъстоятелност, а това значи банкрут, декларирал Ангел Престойски, шеф на ВиК Враца. В тази обстановка те няма да могат да обслужват популацията в редица обитаеми места. " Още преди шест месеца ние сме алармирали КЕВР за проблемите, които ще излязат на дневен ред незабавно след нарастването на тока. Докато се вземат ограничения, няма да има сдружения, всички ще си хвърлим оставките ", сподели още той.

" Трябва ни нова цена от 1 януари. Стигнали сме дъното. Хората ще стартират да напущат работа и най-после ще останем единствено шефовете на ВиК сдруженията, които ще заключат вратата, когато банкрутират ", декларирал Георги Владов, началник на ВиК Видин, което дружно с ВиК Хасково към този момент бяха поради неплатени сметки от към половин милион за всяка сдружение.

По думите му изпадането на ВиК операторите в неплатежоспособност крие риск от неуспех на плановете по Оперативна стратегия " Околна среда " за ремонт и модернизиране на ВиК мрежите. Държавата ще загуби милиарди, както и шанса за нови мрежи. Според него има закъснение по приемането на бизнес проектите. Освен това не се съблюдават и наредбите на нормативната уредба, в която има ясни периоди за тази активност, показва се в известието на районното министерство.

Според нормативните условия ВиК сдруженията имат петгодишни бизнес проекти, на чиято база се дефинират цените им за всяка от тези години, а по-късно всяка година единствено се индексират с инфлацията. Сегашните проекти на ВиК-ата изтичат в края на 2021 година и част от тях към този момент са внесли новите си бизнес планове, с което е почнала процедурата по утвърждението им.

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов освен това състояние не може да се приложи желаното от ВиК сдруженията и от Атанас Паскалев задействане на член от Закона за контролиране на ВиК услугите за служебно преразглеждане на цените или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, което значително трансформира приходите и стопански обоснованите разноски на ВиК операторите. Иванов твърди, че при задействана процедура за утвърждение на бизнес проектите с нови цени и увеличени заплати в сдруженията не може да се приложи този законов текст. По думите на Иванов единственият късмет за справяне със обстановката е въвеждането на обезщетителен механизъм от страна на страната, защото не може да се каже в какъв период ще бъдат утвърдени бизнес проектите и новите цени.

" Срещата беше изцяло безпредметна ", декларирал зам.-министър Граматиков. По думите му адвокати не виждат проблем да се одобрят нови цени от 1 януари до влизане в действие на бизнес проектите. Той нападна и регулатора за това, че не е одобрил нито един бизнес проект на ВиК сдружение, макар че са били импортирани от края на юни 2021 година

Паскалев е призовал като различен вид за справяне с рецесията да се ускорят процедурите по приемане на бизнес проектите на операторите или да се понижат от 6 на 3 месеца на периодите, които вземат поради разноските при образуване на цените на услугите.

Иванов обаче е бил безапелационен, че комисията не може в толкоз малко време да утвърди толкоз бизнес проекти.

Членът на КЕВР Ремзи Осман е изразил мнение, че трябват незабавни законодателни промени, с които проблемите да бъдат решени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР