Държавната компания Български пощи продължава да трупа рекордна загуба. За

...
Държавната компания Български пощи продължава да трупа рекордна загуба. За
Коментари Харесай

Български пощи с рекордна загуба

Държавната компания " Български пощи " продължава да натрупа рекордна загуба. За първото полугодие на 2022 година тя е към 25 млн. лева, а за деветмесечието нараства на 41 млн. лева Това стана ясно от показаните данни от вицепремиера и министър на превоза Христо Алексиев от парламентарната естрада в отговор на депутата от Българска социалистическа партия Георги Свиленски.
Лошите финансови резултати на държавната компания не са нещо ново. Те се натрупат от години, само че през 2022 година доближават внушителни размери. Причините за това са сложни, стана ясно от изявлението на Христо Алексиев и от оповестения финансов доклад на сдружението.
" Български пощи " продължава да губи позиции на пазара в даването на пощенски услуги за сметка на частния бранш. Това се случва на фона на възходящ пазар на куриерските услуги поради взрива на онлайн търговията през последните години. Въпреки промените на шефовете и назначението на топ мениджъри тази наклонност не може да бъде пречупена. За първото полугодие със 7,3 на 100 спада даването на универсална пощенска услуга. За последните 10 години пазарният дял на " Български пощи " се е свил от 24% на 6,2% при пощенските услуги, сочат данните на Комисията за контролиране на известията, представени от Георги Свиленски.
Като друга причина за утежняване на финансовите индикатори на държавната компания се сочи хакерската атака от пролетта на тази година. Тя е парализирала работата на " Български пощи " в продължение към месец - в интервала от 16 април до 12 май 2022 година, излиза наяве от оповестения финансов доклад за полугодието.
Пак съгласно него безплатното разпространяване на вестниците също води до загуби за " Български пощи ". Третото държавно управление на Бойко Борисов задължи държавната компания да популяризира гратис печатни издания през 2020 година " Български пощи " обаче превъзложи тази активност посредством социална поръчка на " ВИП Секюрити " за 60 млн. лева за 4 година, напомня " Медиапул ". През тази година е подписан анекс към контракта за увеличение на парите поради повишаването на горивата с над 10%.
Георги Свиленски съобщи, че още преди 2 година Българска социалистическа партия е предизвестила, че това ще носи загуби на държавното сдружение. " Сега излиза наяве, че " Български пощи " не прави разпространяването на печатните издания, а го преотдава на частна компания. Няма по какъв начин, когато преотдавате една активност на частна компания, а не я вършите вие непосредствено, да не трупате загуби ", разяснява Свиленски.
Повишените цени на ток, горива и консумативи през тази година, както и увеличените заплати на чиновниците също са довели до утежняване на финансовите резултати на държавната компания, е посочено в разбора на доклада. Така към 30 септември " Български пощи " има доходи от към 155 млн. лв. и регистрира загуба от 196 млн. лв., уточни Христо Алексиев. По думите му счетоводната загуба от цялата активност за деветмесечието на 2022 година е 41 685 000 лв..
" Потвърдиха се опасенията ни за утежняване още повече на финансовото положение на " Български помощи ", и то в третото тримесечие, за което отговорност има служебното държавно управление ", разяснява Георги Свиленски. Той означи, че за трите месеца на ръководство на служебния кабинет загубите са 16 млн. лева
На фона на неприятните финансови резултати на " Български пощи " държавното сдружение би трябвало да извършва план по Плана за възобновяване и резистентност за към 100 млн. лева Той планува пощенските станции да станат отдалечени точки за обслужване на популацията и да дават услуги по телемедицина. За задачата е заложено модернизирането на към 450 пощенски станции в отдалечените места и образованието на пощенските чиновници с нова техника. Този план се извършва в партньорство с Министерството на здравеопазването и общините, които наскоро се оплакаха, че липсва съгласуваност по осъществяването му.
" Български пощи " бяха определени да са водещият сътрудник по реализацията на плана, защото сдружението има 2500 работещи пощенски станции, от които 1900 в селата, с което обгръща 47% от територията на страната. Останалата част се покрива с мобилни пощенски станции и коли и по този начин на процедура сдружението е единственото, което обслужва цялата територия на България. В компанията работят над 8600 души. През тази година към 400 души са напуснали работа, като главната причина е в ниското възнаграждение. Средната заплата е към 850 лева " Мотивацията няма по какъв начин да бъде на нужното равнище, в случай че не престават да работят на минималната заплата, а служебният кабинет, в който вие сте вицепремиер, дори не планува тя да бъде увеличена ", обърна се Свиленски към министър Алексиев.
Свиленски прикани служебният министър на превоза да спре състезанията за промяна на управленията в държавните компании под шапката на министерството и съобщи, че това е работа на постоянното държавно управление, а не на служебния кабинет. Той обърна внимание, че в конкурсната процедура за шеф в " Български пощи " има условие претендентите да имат 5 или 3 година управнически опит, без значение какъв. " Може да си управлявал една кафе-сладкарница 5 година и това автоматизирано те прави позволен претендент за шеф на " Български пощи ". Това е неприемливо ", сподели социалистът.
" Всички ние като народни представители и бъдещото държавно управление би трябвало да поставим изпитание за това " Български пощи " да бъде по-равностоен състезател на този пазар и да не поема единствено губещата част от активността, а да може да се намеси на пазара на печелившите услуги. Да създадем по този начин, че " Български пощи " да бъде печелившо сдружение, с което българската страната може да се гордее пред своите жители и пред непознатите си сътрудници ", прикани Свиленски.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР