Държавната агенция за пътна безопасност трябва да е готова до

...
Държавната агенция за пътна безопасност трябва да е готова до
Коментари Харесай

Трябва ли да се глобяват хората, които карат тротинетки?

 Държавната организация за пътна сигурност би трябвало да е подготвена до края на седмицата с оферти за правила за използването на електрическите тротинетки. Междувременно Пътната полиция в София разгласи, че тези транспортни средства са противозаконни и написаха акт на мъж, който се движи с такова. В региона на кръговото на телевизионната кула в столицата катаджии глобиха Пол Найденов за нарушаване на Закона за придвижване по пътищата. В акта е написано, че е нарушен текст от закона, който споделя, че по пътищата, отворени за публично прилагане, се позволяват единствено моторни транспортни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

Опитах да записвам тротинетката в КАТ, а от там желаеха да им дава контракт за покупко-продажба. Видяха мощността на тротинетката и ми споделиха, че тя не предстои на вписване ", изясни той пред bTV и съобщи, че ще апелира акта, тъй като има дупка в закона.

По думите му неналичието на регламентиране прави всички, които карат тротинетки, нарушители.

Според Владислав Стоицов от Българската асоциация за електромобилност това, че тротинетките не са упоменати в закона не ги прави противозаконни.

Елица Панайотова, която е координатор на плана " Зелена София " за тротинетките чартърен в София, съобщи, че нещо, което не е дефинирано в закона, не може да се разделя на две.

" Общината е подписала меморандум с три компании с концепцията, доколкото е допустимо, да контролира значими за сигурността на всички детайли от напредването. Това е опит да се вкара някакъв ред преди законите да се трансформират ", разясни Панайотова.

По думите й международната процедура е, че тротинетките по-скоро се приравняват към велосипедите.

Петя Петрова от съдружие " Велоеволюция " обаче от своя страна изясни, че не са търсени от работната група, която изготвя разпоредбите.

" Важно е бъдещата регулация да бъде направена взаимно с всички ползватели на тротинетки ", сподели тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР