Държавите от една страна и частните компании - от друга,

...
Държавите от една страна и частните компании - от друга,
Коментари Харесай

5 по-популярни държавни забрани върху интернет услугите

Държавите от една страна и частните компании - от друга, не един път са били на противоположни позиции по редица значими въпроси, като да вземем за пример достъпа до информация. В опита си да наложат волята си над фирмите, страните постоянно прибягват до ограничения като по-кратки или по-дълги забрани на техните артикули. Пример за това е възбраната на Фейсбук от държавното управление на Папуа Нова Гвинея, която се случи преди няколко дни. Във връзка с това с пециалисти от Софтуерния университет напомнят няколко забрани от близкото и не толкоз близко минало.

1. Гугъл Street View бе неразрешен в Австрия и Гърция

Поради опасения аз нарушение на правата на жителите Австрия и Гърция преди няколко години стопираха достъпа на колите на Гугъл, които обикалят и изготвят тримерен план на улиците на страните, който е изцяло наличен за всички интернет консуматори. И двете страни по-късно подвигнаха тези забрани, само че колите бяха позволени едвам когато бяха направени прецизни регулации за тяхната активност на територията на съответните страни.

2. Фейсбук със възбрана в Пакистан

През 2010 година Пакистан забрани достъпа до Фейсбук. Причината: Социалната мрежа предоставяше опция на жителите да се включат в общности, в които циркулират разнообразни илюстрации на пророка Мохамед. Забраната бе вдигната, откакто от обществената мрежа подсигуряваха на Пакистанското държавно управление, че ще се постараят жителите им да нямат достъп до материали, които биха уязвили религиозните убеждения на жителите.

3. Съединени американски щати не разрешава музиката по време на маратонските надбягвания

През 2007 в Съединени американски щати организацията по лека атлетика не разрешава използването на портативни устройства, с които участниците в надбягванията да слушат музика. Причината за това са съображения за тяхната лична сигурност.

4. Apple News

Apple News се причислява към дългия лист със уеб сайтове, неразрешени в Китай. В него са още Фейсбук, Twitter, Dropbox, SoundCloud, Instagram и още доста други. През октомври 2015 година потребителите на iPhone, които желали да употребяват приложението били посрещнати от известие „ Съжаляваме, само че News не се поддържа във вашият район “. Apple News въпреки всичко бил наличен за потребителите, посредством използването на VPN.

5. Индия не разрешава самодейността за безвъзмезден интернет

В началото на 2016 година самодейността на Фейсбук за отчасти безвъзмезден интернет не е била посрещната добре в Индия. Тя предлага достъпа до избрани уеб страници да бъде изцяло безвъзмезден т.е. да не се таксува от провайдъра, като по този метод се усъвършенства достъпа до информация на популацията.

Според индийското държавно управление обаче това нарушавало правилото за индиферентност на интернет, съгласно което държавните управления и интернет доставчиците би трябвало да обработват всички данни по един и същи метод, без да таксуват потребителите по друг метод, според от информацията, която желаят да употребяват. Поради тази причина държавното управление забранило плана.

Автор: Георги Кацаров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР