Държавите имат право да събират данните на хората, купуващи предплатени

...
Държавите имат право да събират данните на хората, купуващи предплатени
Коментари Харесай

Държавите имат право да забраняват анонимната покупка на СИМ карти, реши Страсбург

Държавите имат право да събират данните на хората, купуващи предплатени СИМ карти. Това реши Европейският съд по правата на индивида в Страсбург, отхвърляйки жалбата на евродепутат от немската Пиратска партия.

Според двамата ищци - Йонас и Патрик Брейер, събирането на телефонни номера, дата на раждане, имената и адресите им при покупката на такива карти е нарушаване на правата им на цялост и свободно изложение.

Съдът обаче реши, че събирането и съхраняването на персоналните данни на ищците е съразмерно и належащо в едно демократично общество. Освен това, сочи решението, немският закон има планувани спомагателни защитни ограничения, а потребителите могат да се извърнат и към самостоятелни органи за отбрана на персоналните данни.

Самото немско държавно управление признава, че ограниченията нарушават правото на цялост, само че намесата в персоналния живот на ищците е лимитирана, прави се с законна цел и по ясни правила. Съдът също приема тези причини.

" Днес е тъмен ден за източниците на информация на пресата, за политическите деятели и хората, които имат потребност от съвет, които постоянно мълчат, в случай че нямат закрилата на анонимността. Анонимността пази смелите и нуждаещите се хора и подсигурява свободния продан на жизненоважна информация ", разяснява Патрик Брейер, който е евродепутат от немската Пиратска партия. " Ако страната знае идентичността на всички консуматори на телефон и интернет, тя има ключа към събирането на частната връзка и придвижвания на всекиго. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР