Държавите членки постигнаха съгласие относно редица мерки за подкрепа, предложени

...
Държавите членки постигнаха съгласие относно редица мерки за подкрепа, предложени
Коментари Харесай

Сушата в Европа: Има съгласие по мерките за подкрепа, предложени от ЕК


Държавите членки реализираха единодушие по отношение на редица ограничения за поддръжка, препоръчани от Европейската комисия за облекчение на финансовите усложнения, изпитвани от земеделските стопани в резултат на неподходящи климатични условия, както и възстановяване на наличностите от фуражи за животните, заяви пресофисът на Европейска комисия.

Като първа стъпка, в границите на ограниченията за поддръжка засегнатите аграрни стопани ще могат да получат по-висок от всекидневно полагащия им се % от заплащанията по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). Чрез тези заплащания ще се обезпечат повече финансови запаси за земеделските стопани, които ще получат до 70 % от директните заплащания, считано от средата на октомври, и 85 % от заплащанията за развиване на селските региони, незабавно щом решението бъде признато.

Второ, тези ограничения разрешават дерогации от някои от разпоредбите за екологизиране, като задачата е да се подобрят наличностите от фуражи. Това включва следните благоприятни условия:

- земята, оставена под угар, да се преглежда като обособена просвета или като екологично насоченa повърхност, макар че е употребена за паша или от нея е прибрана реколта;

- междинните култури да се засяват като чисти култури (а не като примес от култури, както се изисква съгласно настоящите правила), в случай че са предопределени за паша или за произвеждане на фураж;

- избраният за междинните култури 8-седмичен най-малък интервал да се редуцира, с цел да могат замеделските стопани в точния момент да засеят след тях зимните култури.

След днешното гласоподаване пакетът следва да бъде публично признат при започване на септември. Комисията продължава да е в контакт с всички страни членки по отношение на последствията от сушата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР