Държавите-членки на Европейския съюз до голяма степен са отговорни за

...
Държавите-членки на Европейския съюз до голяма степен са отговорни за
Коментари Харесай

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави ?

Държавите-членки на Европейския съюз значително са виновни за своите национални енергийни политики и разпоредбите на Европейски Съюз им разрешават да подхващат незабавни ограничения за отбрана на потребителите от възходящите разноски. Какво вършат държавните управления на континента, с цел да оказват помощ на семействата и бизнеса, обобщава Euronews.

Англия

Докато Обединеното кралство излиза от няколко безредни седмици, през които новосформираното държавно управление на Лиз Тръс бързо се срина, евентуално скоро ще бъдат въведени нови ограничения за справяне с възходящата рецесия в английската стопанска система.

В момента схемата за подкрепяне на енергийните сметки на страната остава в действие: страната предлага £400 (€457) отстъпка от сметки за сила за семействата на шест вноски сред октомври 2022-а и март идната година.

Магазините и заведенията за хранене пък ще се възползват от финансова помощ за сметките си за сила след първичния шестмесечен интервал.

Домакинствата, които към този момент колкото да свързват двата края и към този момент са получили държавни помощи, ще получат и еднократно заплащане за " разноски за живот " от £650 (€743) в допълнение към отстъпката от £400 (€457), а пенсионерите ще получават в допълнение заплащане от £300 (€343) тази зима.

Хората с увреждания също би трябвало да получат заплащане - от £150 (€171), с цел да покрият увеличените разноски за живот.

Ограничението на цените на електрическата енергия, въведено от Тръс и нейния първи министър на финансите Куаси Квартенг, беше доста понижено от заместника на Квартенг Джереми Хънт. Там, където Тръс разгласи, че междинното домакинство в Обединеното кралство " ще заплаща не повече от £2500 (€2857) на година за всяка от идващите две години ", Хънт ограничи тази гаранция за цената на силата единствено до април идната година.

Италия

Италия разкри пакет от помощи на стойност към 14 милиарда евро през септември, с цел да защищити компаниите и фамилиите от възходящите разноски за сила. Решението идва в допълнение към 52 милиарда евро, заложени в бюджета от януари за битка с рецесията с разноските за живот.

Правителството също по този начин очерта помощ от 150 евро за 22 милиона служащи и пенсионери с годишен приход под 20 000 евро.

Италия разгласи желанието си да полза с налог фирмите, които печелят от по-високите цени на силата, и предизвиква ограничение на цените на газа на европейско равнище, с цел да помогне за ограничение на скоковете на цените.

Испания

Подобно на Италия, Испания реши да таксува тези енергийни компании, които печелят от нарастването на цените на силата, и да употребява събраните пари, с цел да помогне на жителите си да заплащат сметките.

Мадрид към този момент понижи налога върху добавената стойност (ДДС) върху сметките за сила от 21 % на 10 %, като в същото време понижи съществуващия налог върху електрическата енергия от 7 % до 0,5 %.

Подобно на Португалия, Испания сега постанова едногодишен таван на цените на газа, контрактуван от Европейската комисия, който подсигурява, че те остават по-ниски от междинните 50 евро за мегаватчас.

Страната също по този начин предлага еднократно заплащане от 200 евро за жители, които печелят по-малко от 14 000 евро годишно и не получават никакви други помощи.
 Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?
Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би коствало на месец отоплението на средностатистически апартамент с повърхност от 70 кв. м с височина 2.5 м?

Франция

Франция отпуска еднократно заплащане на своите жители, с цел да им помогне да се оправят с сложните времена, макар че е единствено 100 евро, което е доста по-ниско, в сравнение с в Обединеното кралство и Италия.

Франция мина към цялостна национализация на енергийния снабдител EDF и го принуди да ограничи покачването на цените на едро на електрическата енергия.

Правителството възнамерява да ограничи нарастванията на цените на електрическата енергия и газа за семействата с 15 % през 2023 година Очакванията са междинната месечна сметка за сила на домакинство да коства в допълнение €20-€25.

Вътрешният налог върху крайното ползване на електрическа енергия в страната също беше стеснен от 22,50 евро за мегаватчас до единствено 1 евро за мегаватчас за семействата и 0,50 евро за бизнеса.

Дания

През юни датските законодатели се споразумяха за парични дарения на възрастните хора и други ограничения на обща стойност 3,1 милиарда датски крони (417 милиона евро), в това число понижаване на таксата върху цените на електрическата енергия.
 Държавата стяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища
Държавата стяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Проверките ще продължат доникъде на ноември

Парламентът също по този начин утвърди по този начин наречения " чек за топлинна сила " на стойност 2 милиарда датски крони (269 милиона евро), който ще бъде изплатен на над 400 000 семейства, мощно наранени от възходящите сметки за сила.

Германия

Германия, която се бори да ограничи мощната си взаимозависимост от съветския газ, ще заплати месечната сметка за газ през декември за всяко домакинство и дребен до междинен бизнес в страната. Еднократното заплащане е част от двуетапен проект за намаляване последствията за немските жители от възходящите сметки за сила.

Мярката беше утвърдена от група специалисти, назначена от държавното управление, която също предложи таван на цените на газа и отоплението.
 Търсенето на дърва за огрев набъбна с три пъти, страната стопира износа за трети страни
Търсенето на дърва за огрев набъбна с три пъти, страната стопира износа за трети страни

Какви са цените на дървата за огрев?

Съгласно този проект семействата и дребните до междинни компании ще заплащат 0,12 евро на киловатчас за първите 80 % от сметките си за газ за 14 месеца от март 2023 година, до момента в който огромните предприятия ще заплащат 0,068 евро на киловатчас за първите 70 % за 16 месеца от януари 2023 година

Преди това Германия даде обещание да понижи налога върху добавената стойност върху природния газ от 19% на 7% до края на март 2024 година
 Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)
Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

На 21 октомври немският парламент утвърди фонд за облекчение на цената на газа на стойност 200 милиарда евро, препоръчан от канцлера Олаф Шолц, с цел да помогне на своите жители с възходящите цени на силата. Това ще разреши на семействата да се възползват от таван на цените от 80 % от нормалното си ползване, считано от март.

Германското държавно управление също по този начин предложи еднократна закрепена цена на силата от 300 евро на всички данъкоплатци, преведени към тях посредством фиша за заплати на техния шеф. Семействата, получаващи прехрана за деца, ще получат спомагателни €100 на дете, до момента в който хората с компенсации ще получат €200 еднократно заплащане. Тези, които получават жилищна помощ, ще получат спомагателна сума на стойност 270 евро.
 Колко костват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?
Колко костват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири разновидността за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Нидерландия

От 1 ноември цените на електрическата енергия и газа в Нидерландия ще бъдат лимитирани за всички семейства в страната, връщайки се към тези от януари 2022 година под избран предел на ползване.

Правителството също по този начин предлага на семействата с по-ниски приходи еднократна надбавка за сила от 1300 евро, до момента в който всички семейства ще получат отстъпка от 190 евро в сметките си за сила през ноември и декември.

Данък добавена стойност върху силата е понижен от 21 на 9 на 100.

А по какъв начин оказва помощ България?

За обезщетенията по стратегиите за енергийно подкрепяне към 30 септември са изплатени 3.7 милиарда лв.. Като е обезпечено финансиране по стратегиите до края на годината.

В средата на годината Народното събрание освободи от данък - електрическата сила, втечнения нефтен газ и природния газ в период до 30 юни 2025 година  
 Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, нарастнаха ли климатиците и какъв брой месеци може да се забави доставката
Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, нарастнаха ли климатиците и какъв брой месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а упованията са тя да ни излезе скъпо

Сред данъчните облекчения е понижената ставка на Данък добавена стойност от 9% за доставките за централно отопление на природен газ до юли 2023 година

В средата на миналата седмица служебният кабинет подвигна на 400 лв. еднократната енергийна помощ, която годишно отпуска общественото министерство. Миналата година размерът на енергийната помощ за обществено слабите беше 300 лв.. Помощта се отпуска всяка година от 1 ноември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР