Държавите-членки могат да увеличат тавана за покриване на основните нужди

...
Държавите-членки могат да увеличат тавана за покриване на основните нужди
Коментари Харесай

ЕК пренасочва още 3.5 млрд евро за нуждите на бежанците

Държавите-членки могат да усилят тавана за покриване на главните потребности на бежанците от 40 на 100 евро седмично на човек. FAST-CARE разрешава на страните да финансират просветителни или жилищни планове и начинания за бежанците. Европейска комисия разреши и подпомагането на забавени кохезионни планове на стойност над 1 млн. евро да може да се придвижи към новия интервал (2021 - 2027 г.)
Над 6,2 милиона души дойдоха в Европейски Съюз от началото на нашествието в Украйна. Със законодателното предложение CARE ( " Действие на доближаване за бежанците в Европа " ) Европейска комисия пренасочи за покриване на потребностите им средства от кохезионните фондове за доближаване (2014-2020), както и неоползотворени до момента от страните средства за справяне с последствията от пандемията. Новото предложение на Европейска комисия - FAST-CARE ( " Гъвкава помощ за териториите " ) в този момент ще разреши поддръжката в границите на CARE да се разшири и финансирането да бъде по- гъвкаво.

Увеличава се и помощта за тези, които одобряват разселени лица - държави-членки, локални управляващи и цивилен организации и се дават гаранции, че вложенията отиват там, където са нужни. Например,.
Реклама
Отделно Европейска комисия предлага предлага и решенир на казуса със забавеното осъществяване на планове, финансирани по кохезионнните стратегии. Какво е новото при FAST-CARE? FAST-CARE още веднъж ще бъде в границите на актуалната многогодишна финансова рамка, т.е. за инструмента няма да бъдат заделени нови средства, а единствено ще бъдат пренасочени към този момент заделени за страните кохезионни пари за посрещане на интеграция на бежанци. " Днес с FAST-CARE ние усилваме помощта си, като предлагаме спомагателна еластичност и повече средства за консолидиране на жителите на трети страни и за поддръжка на тези, които работят по места на първа линия. Тези оферти ще допринесат и за намаляване на комбинираното негативно влияние на COVID-19 и войната при осъществяването на стратегиите ", сподели комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра при показване на предлагането.

Предварителното финансиране се усилва с още 3,5 милиарда евро, които ще бъдат изплащани през 2022 година и 2023 година и ще обезпечат бърза спомагателна ликвидност за всички страни членки. Тези средства са в допълнение на, които към този момент са направени по линия на REACT-EU от март 2022 година насам и

Възможността за съфинансиране от Европейски Съюз в размер на 100 % за интервала 2014-2020 година се уголемява и за стратегиите от интервала 2021-2027 година при изискване, че най-малко 30% от поддръжката е ориентирана към локалните управляващи и организациите на гражданското общество. Също държавите-членки могат да усилят размера на опростените единични разноски за покриване на главните потребности на бежанците от 40 евро (според CARE) на 100 евро на седмица на човек. Те могат да желаят възобновяване на тези разноски за интервал до 26 седмици, като към днешна дата са минали 13 седмици.

Възможността за кръстосано финансиране, която към този момент е предоставена по CARE сред и (ЕСФ), ще бъде разширена и до. Това значи, че Кохезионният фонд към този момент може също да активизира запаси за справяне с последствията от миграционните провокации.
Реклама
Докато CARE покрива вложения за жилищно настаняване, опазване на здравето, превод, образование за разселените лица, както и за страните, които ги одобряват, то финансирането по FAST-CARE разрешава на националните органи да финансират както незабавни, по този начин и дълготрайни ограничения за интеграция (например просветителна или жилищна инфраструктура и др.) на всички жители на трети страни или лица без поданство.

Програмите не са закрепени в избрани райони, а могат да поддържат интервенции в рамките на страната членка. Това ще даде опция за ориентиране на поддръжката там, където тя е най-необходима, защото бежанците постоянно трансформират местонахождението си в границите на страните членки. Съдействие по забавени планове поради войната с Украйна След пандемията войната в Украйна също аргументи закъснение на кохезионни планове за интервала 2014-2020 година поради дефицит на служащи и повишени разноски за първични материали. За планове на стойност над 1 млн. евро (например в строителния сектор), които са подпомагани по стратегиите, само че не са приключени в точния момент заради нарастване на цените, дефицит на първични материали и работна ръка, Европейска комисия реши, че ще могат да продължат да бъдат подпомагани и за интервала 2021-2027 година Така се дава по-голяма еластичност за страните членки при приключването на стратегиите да реализират оптимално асимилиране на средствата.

България следва да получи 22 млрд лева (11,2 млрд евро) от Кохезионния фонд на Европейски Съюз през интервала 2021-2027 година по съглашението за партньорство. То е в развой на завършване, само че още не е ясно по кое време ще бъде подписано предид усложената политическса конюнктура в страната.
Свързани публикации Европейски Съюз сподели " да " на Украйна 24 юни 2022, 08:16 Полша към този момент изпитва компликации с помощта за украинските бежанци 6 юни 2022, 12:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР