Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241

...
Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241
Коментари Харесай

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Държавен Фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лева (5 241 730 лева.) по схемата „ Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, прилагана през 2022 година Подпомагане получиха общо 3 399 стопани, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини. За 45 стопани ще бъде осъществено заплащане в къси периоди след завършване на административните инспекции.

Бюджетът по схемата за 2022 година е 7,4 млн. лева Припомняме, че размерът на ставката за 2022 година беше повишен от 270 лева./ха с Данък добавена стойност на 324 лева./ха с Данък добавена стойност за пролетния стадий и надлежно за есенния стадий - от 100 лева./ха с Данък добавена стойност на 120 лева./ха с Данък добавена стойност.

Помощта се дава на два стадия. Първият е напролет. Той обгръща интервала от прекосяване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата, които се дават за втория стадий, покриват част от разноските на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни артикули, които се употребяват през есента.

Подпомагането се изплаща единствено за артикули за растителна отбрана, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и имат уверение за търговия с артикули за растителна отбрана, на съображение чл.91, ал.1 от Закона за отбрана на растенията и са вписани в обществения указател на БАБХ за позволените за приложимост артикули за растителна отбрана, на съображение чл.6, ал.1 от Закона за отбрана на растенията.

Схемата има за цел да ограничи оптимално загубите на земеделските стопани от разпространяването на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни типове, ягоди, малини и маслодайна роза).

От 10 октомври 2022 година земеделските стопани могат да аплайват за подкрепяне по втория стадий на схемата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР