Държавата ще плаща част от семестриалните такса на студентите, които

...
Държавата ще плаща част от семестриалните такса на студентите, които
Коментари Харесай

Държавата ще плаща 25% от семестриалните такси на студентите, които станат резервисти в армията

Държавата ще заплаща част от семестриалните такса на студентите, които решат да минат военно образование и придобият подготовка " Офицер от запаса " на българската войска. Това планува план за нова . С нея се трансформира и военното образование в учебно заведение. То към този момент няма да е в 9. и 10. клас, а в 10-и и 11-и. Документът урежда и образованието на искащи да бъдат зачислени като резервисти, които са приключили висше обучение.

Предвижда се наредбата да влезе в действие от образователната 2023/2024 година.

Проектът е на двама министри - на защитата и на образованието - и е оповестен за публично разискване, след което ще бъде гласуван от държавното управление. С приемането му ще се анулира в този момент настоящата разпоредба от 2013 година, която урежда въпроса за военното образование в учебно заведение.

Студенти

Военното образование за студенти и висшисти ще е 1000 часа, два семестъра в границите на две образователни години.

Държавата ще покрива до 25%, само че не повече от 300 лв., за всяка от платените две семестриални такси.

Обучението ще организират военните ни висши учебни заведения.

За него няма да имат право да се записват непознати жители, както и притежаващи двойно поданство - българско и непознато, а само хора с едно - българско - поданство.

За интервала на присъственото военно образование на студентите ще се обезпечават: гратис настаняване, безвъзмездна храна или левовата ѝ равноценност, застраховка против гибел и нетрудоспособност вследствие акцидент при осъществяване на отговорностите по отношение на образованието, униформено облекло и снаряжение.

Записаните за придобиване на професионалната подготовка " Офицер от запаса ", които не завършат образованието си, ще би трябвало да върнат средствата за образование, настаняване и храна за интервала, в който са били обучавани.

Завършилите ще поставят военна клетва и ще им се присвои първо офицерско звание по запаса.

Учениците

Общите рамки на военното образование се резервират, както до момента. То ще се организира по пет образователни часа във всеки от двата класа в часа на клас от 1 декември до края на образователната година. Военни или цивилни от Министерството на защитата ще приготвят учениците в наличието на класния им началник.

10. клас обгръща следната подготовка:

- асимилиране на познания и умения, свързани със отбраната на родината;

- същина и наличие на гражданско-военните отношения;

- оказване на помощ на популацията от въоръжените сили при военни кризи;

- оцеляване при разкриване на невзривени муниции, оказване подпомагане от въоръжените сили на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване, противозаконен трафик на оръжие и тероризъм;

- отбрана на популацията и сериозната инфраструктура и присъединяване на въоръжените сили в избавителни и евакуационни действия.

Темите за 11. клас включват:

- въоръжени сили на Република България - история и настояще;

- задачи и задания на въоръжените сили на Република България; присъединяване в интервенции и задачи отвън територията на страната;

- същина, цели и задания на запаса на въоръжените сили на България;

- въоръжение и екипировка на военнослужещите във типовете въоръжени сили;

- приемане на военна работа и на работа в запаса на въоръжените сили на Република България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР