Държавата пое управлението на нефтения терминал Росенец“. Държавното предприятие Пристанищна

...
Държавата пое управлението на нефтения терминал Росенец“. Държавното предприятие Пристанищна
Коментари Харесай

Горивата няма да поскъпнат, обеща министър от Росенец. Дължавата си взе пристанището от Лукойл.

Държавата пое ръководството на нефтения терминал „ Росенец “. Държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ към този момент е получило лиценз за пристанищен оператор на терминала, стана ясно от думите на министъра на превоза и известията в Георги Гвоздейков.

До дни се чака съглашение за взаимно прилагане на данъчния склад на „ Лукойл “ и по какъв начин ще се реализира контролът на страната на пристанището, на което се разтоварват танкерите с нефт за работата на рафинерията. Това ще е краткотрайно, до момента в който се уточнят детайлите към прехвърлянето на " Росенец " към " Пристанищна инфраструктура "

35-годишният контракт за концесия на " Лукойл " беше преустановен, считано от 15 август, откакто Народното събрание два пъти гласоподава за налагане на мярката като част от европейските наказания против съветски компании.

Държавата няма да заплаща компенсации на нефтената рафинерия за вложението от нея средства за модернизацията на пристанищния терминал, посочи министърът на превоза и известията, само че добави, че " компанията има право да търси правата си по открития ред ".

Сътресения на пазара на горива у нас след прехвърлянето на " Росенец " не се чакат, съгласно министъра. " Петролният пазар е отворен пазар и по никакъв метод цените на горивата в България не се въздействат от това, което се случва сега ", разяснява Гвоздейков и добави, че се работи в екип да няма " резултат, който да повлияе отрицателно на българския пазар и надлежно на българските жители ".

 петролни резервоари на лукойл За задачата към Министерския съвет ще бъде основана експертна работна група, която ще координира всички нужни действия от страна на страната за обезпечаване на поетапен преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски нефт. За задачата ще се приготви съответен времеви график.

Съветът по сигурността към Министерския съвет разиска евентуалните опасности при вероятно предварително преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в „ Лукойл Нефтохим Бургас “. България е страната, която получи пролонгация от въвеждането на европейските наказания за импорт на съветски горива, въведени на останалата територия на Европейски Съюз в края на 2022 година Изключението важи до края на 2024 година Преди лятната почивка на Народното събрание народни представители от „ ГЕРБ-СДС “, „ Продължаваме Промяната - Демократична България “ и Движението за права и свободи внесоха предложение за предварително преустановяване на дерогацията.

Потенциалните опасности, които управляващите виждат, са отразени в разбори и отчети на Министерството на стопанската система и промишлеността взаимно с министерствата на финансите и на превоза и известията, на Държавна организация „ Национална сигурност “, Държавна организация „ Разузнаване “ и работа „ Военно разузнаване “. Членовете на Съвета формулираха съответни ограничения за понижаване на тези опасности, които ще бъдат препоръчани за разискване от Министерския съвет. Правителството ще ги прегледа на закрито съвещание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР