Държавата не е фалирала и няма риск това да се

...
Държавата не е фалирала и няма риск това да се
Коментари Харесай

Черни сценарии. Няма риск от фалит на държавата при бюджет с дефицит до 3%, каза Велкова

Държавата не е банкрутирала и няма риск това да се случи, сподели министърката на финансите Росица Велкова в четвъртък пред Българска национална телевизия. Думите ѝ са във връзка изминал в някои медии държавен документ, който съдържа такава прогноза.

“Ние плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите – това не е банкрутирала страна ”, сподели Велкова в предаването на Българска национална телевизия. “Другата седмица ще погасим дълг от 3 милиарда, като по-късно заплащане фискалният запас ще бъде към 10 милиарда лева ”

По думите на Велкова изтеклият документ съставлява отчет за взимане на протоколно решение от Министерския съвет. В него са били показани два сюжета.

“Единият е, че в случай че продължим с тези политики, които са по настоящото законодателство, дефицитите за четири години напред ще се движат сред 7-6 % ”, сподели още министърката на финансите.

“Това са прекомерно високи дефицити и тогава ще настъпят тези черни сюжети, които написахме в отчета и медиите извадиха отвън подтекста му. ”

Затова служебният кабинет е решил да приготви план за бюджет, който да е с недостиг до 3% от брутния вътрешен артикул (БВП). Това е един от критериите за участие в еврозоната. Зам.-председателят на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис сподели при посещаване в България през февруари, че за приемането на еврото. Преди това Росица Велкова беше споделила, че кабинетът ще внесе план за бюджет с недостиг от 6%.

Сега служебното държавно управление разгласи нов проект - да предложи бюджет с недостиг от до 3%. По думите на финансовата министърка, с цел да бъде дефицитът в този порядък, се постанова увеличение на налозите.

Досега България постоянно е спазвала условието бюджетният ѝ недостиг да не надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт. Страната обаче не одобри нов бюджет за 2023 година, а удължи действието на този за 2022 година От това идва разминаването.

В сряда Велкова заяви, че кабинетът ще предложи на идващото Народно заседание ставките по Данък добавена стойност в множеството браншове да се върнат до равнищата си от преди пандемията. Кабинетът ще предложи и нов налог свръхпечалба за всички юридически лица. В изявлението пред Българска национална телевизия тя добави, че вноската ще бъде еднократна и ще бъде за второто полугодие на годината.

В държавния документ, който беше публикуван от някои медии в сряда, с изключение на риск за участието на България в еврозоната, бяха посочени и други проблеми. Сред тях са риска от пускане на процедура по свръхдефицит, изтегляне на заем от Международния валутен фонд (МВФ), наказания от Европейската комисия, прекъсване на заплащанията от Европейски Съюз, утежняване на кредитния рейтинг. Като риск е посочена и смяната на сегашния закрепен корав курс на лв. към еврото.

Българската национална банка (БНБ) изказване и сподели, че няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са “некомпетентни и безотговорни ”.

“При изискване, че следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3% недостиг на бюджета, тези опасности не са налице ”, сподели в четвъртък Велкова във връзка “сценария ”, разказан в изтеклия държавен отчет.

Служебното държавно управление би трябвало да внесе до края на април план за бюджет за 2023 година В същия период кабинетът би трябвало да изпрати в Брюксел тригодишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР