Държавата набеляза мерки, с които да помогне на засегнатите от

...
Държавата набеляза мерки, с които да помогне на засегнатите от
Коментари Харесай

Държавата набеляза мерки, с които да помогне на засегнатите от наводненията общини

Държавата набеляза ограничения, с които да помогне на засегнатите от наводненията общини. На първо място, кметовете на потърпевшите общини ще се освободят от такси за боклуци. На местата, останали без вода, ще бъдат изграждани краткотрайни водопроводи, които ще действат към 10-15 дни до окончателното решение на казуса. Работи се и по възобновяване на електрозахранването в три села, които към момента са без ток. Има подготвеност за подсигуряване и на краткотрайни жилища на потърпевшите. 

" Кметовете на засегнатите общини ще бъдат освободени от отчисления за възнаграждение на звук боклук, който все още, според Закона за ръководство на отпадъците, е 95 лева./тон ", изясни екоминистърът Росица Благова. 

" Най-големите вреди са нанесени на инфраструктурата в община Карлово след наводнението. В момента ВиК сдружението работи на терен, с цел да се възвърне водоподаването към селата, чака се стартирането на електричеството в тези села. След това ще се опишат вредите по водопроводната мрежа. Първо би трябвало да се поправи водопроводът и по-късно да се ремонтират улиците. Има седем моста, които са съборени ", сподели районният министър Иван Шишков. Той посочи, че кметът на Карлово ще създаде лист с поредни задания, по които да се работи и поредно да се възвръщат мостовете. 

" Осигурихме минерална вода и консервирани храни за бедстващото население, още през днешния ден тези помощи ще бъдат доставени. На 15 септември от 14 ч. ще има съвещание на комисията по бедствия и повреди. Задачата на комисията ще бъде да прегледа настояванията, които до този миг ще постъпят, в това число на трите общини, с цел да може навреме да отговорим на тях и да стартират нужните работи ", обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. 

В четвъртък и петък (8 и 9 септември) взаимно със земеделския министър, всички ведомства ще поканим локалното население и медиите, с цел да се извърши на място инспекция на локалната сеч в горите в този регион, разгласи още Демерджиев. 

Министерството на земеделието планува целеви приеми по Програмата за развиване на селските региони във връзка с засегнатите места. " Няма проблеми със заделените целеви средства за община Марица и община Калояново. Ще желаяме от Европейска комисия позволение да върнем селата от Карловско в обсега на Програмата ", сподели министърът на земеделието Явор Гечев. 

Гечев изясни още, че всичката дървесина, която се събира в обитаемоте места, е единствено и само за хората, които са там, и е на директното послушание на кметовете. Никой няма да бъде глобен, който прибира дървесина в своите дворове. " Земеделските производители могат да подават заявки за минаване на комисии, с цел да може оптимално бързо да бъдат обработени документите за тези, които са изгубили земи и посеви ", добави земеделският министър.

7 къщи са разрушени, към 60 къщи са необитаеми, 84 са негодни за живот, тъй като са отчасти повредени, заяви регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев. " Към сегашния миг в Община Карлово има 5 села без водоподаване, както и три села са с отчасти електрозахранване. До края на деня 1 село ще има водоподаване, а за останалите ще има краткотрайни водопроводи. С тези краткотрайни водопроводи ще се работи към 10-15 дни, до момента в който казусът се реши дефинитивно. Електроподаването е по-увредено по главните улици, където има съборени стълбове. В момента се работи по монтирането на нови стълбове, когато това стане ще можем да възстановим електрозахранването ", уточни Стоев. По думите му, по-големият проблем е с хората, които би трябвало да бъдат настанени краткотрайно в жилища. 

Той съобщи, че имат увещание от министерството на защитата, че ще бъдат обезпечени контейнери, в които хората да живеят. " На всеки, който изяви предпочитание ще бъде предоставено жилище, което е годно за живот ", сподели още Ангел Стоев.

" Обнадеждени сме, че ще получим тази нужна за хората и общините помощ, с цел да възстановим пътната инфраструктура, с цел да получим финансиране от междуведомствената комисия, с цел да получим средства за строителни материали, с които хората да стартират да възвръщат своите домове. Има съществено разрушена общинска пътна мрежа, улици, съществено развалени детски градини и учебни заведения ", сподели кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Кабаиванов сподели още, че следва да бъде конкретизирано до другата седмица дали фамилиите, останали без домове или са със съществено разрушени, да бъдат настанени във краткотрайни къщи или в хотели. Необходима е и експертна помощ от Министерство на регионалното развитие, тъй като става дума за мостови уреди, които изискват сериозна експертиза, добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР