Държавата иска от големия бизнес да сподели част от неочакваните

...
Държавата иска от големия бизнес да сподели част от неочакваните
Коментари Харесай

Богатите в Русия ще бъдат накарани да споделят свръхпечалбите

Държавата желае от огромния бизнес да показа част от непредвидените си облаги, които е спечелил през 2021-2022 година Логиката е, че по-високите доходи са получени значително с помощта на удобната пазарна обстановка - свръхвисоките цени. Докато в този момент бюджетът на страната страда от спад в приходите. Кой ще би трябвало да дели и защо ще отидат постъпленията от налозите върху свръхпечалби?

Държавната дума одобри на първо четене законопроект за налога върху свръхпечалбите за огромни компании. Този налог ще бъде еднократен. Трябва да бъде заплатен до 28 януари 2024 година от компании, които са получили междинна облага за 2021 година и 2022 година над 1 милиард рубли. Данъчната ставка ще бъде 10% от облагата. Ще се вземе поради междинната облага за 2021-2022 година и 2018-2019 година

Може обаче да се спести и да се платят на половина по-малко - 5%. За да направи това, компанията би трябвало независимо да трансферира пари през 2023 година

Логиката на страната е такава, че предходната година едрият бизнес е получил суперпечалби в пъти повече от нормално, значително заради удобните пазарни условия. Включително поради високата световна инфлация. Следователно те би трябвало да споделят еднократно парче от този „ шанс “. Но приказваме единствено за огромния бизнес, този налог няма да засегне дребния и междинен бизнес.

Кой ще би трябвало да заплаща налог общ приход? Всички компании с доходи над 1 милиард рубли. Министерството на финансите пресметна, че бюджетът ще получи нарастване от 300 милиарда рубли от този еднократен налог. Основен принос за това ще имат производителите на твърди потребни изкопаеми, които ще заплащат 20% от общия налог, производителите на минерални торове (ще заплащат 19%), металургичният комплекс (13%), търговците на едро и дребно (12%), банките (9%), а другите 6% остават за други промишлености. Такива данни заяви заместник-министърът на финансите Алексей Сазанов, който взе за оценка топ 50 на най-големите данъкоплатци в Русия.

Въпреки това бяха направени изключения за компании в нефтения, газовия бранш, като и в въгледобива, които към този момент заплащат налог рандеман на потребни изкопаеми. Освен това предходната година “Газпром ” към този момент заплати сходен еднократен налог върху свръхпечалбите. Сега компанията изпадна в сложни времена, като се има поради внезапният спад на износа за европейския пазар заради взривяването на “Северен поток ”. Петролната промишленост също работи при сложни условия заради ембаргото и цялостното преструктуриране на експортната търговия. Изключения се вършат и за производителите на зеленчуци, плодове, зърнени култури, месо, риба и други селскостопански артикули, като те заплащат единния аграрни налог (6% от данъците).

За какво ще отидат спомагателните пари, получени от " богатите "? Основната цел е попълването на федералния бюджет. Бюджетният недостиг за шест месеца към този момент надвиши планувания за цялата година. По проект дефицитът през 2023 година би трябвало да възлезе на 2,9 трилиона рубли, само че от януари до май 2023 година към този момент е по-висок - 3,4 трилиона рубли.

„ Парите на Русия през 2023 година са нужни на първо място за унищожаване на бюджетния недостиг, който нараства на фона на спадащите доходи от нефт и газ и увеличени разноски. Много позиции на бюджетните разноски са класифицирани, само че няма подозрение, че увеличението на разноските е належащо на първо място във военно-промишления комплекс, президентът на Руската федерация също неотдавна уточни това “, споделя Владимир Чернов, анализатор.

Държавата също има своите обществени отговорности към жителите и тази година е належащо да се усилят разноските освен за военно-промишления комплекс, само че и за логистика на фона на пренасочване на експортните потоци, прибавя специалистът.

„ Държавата възнамерява да усили финансирането за обществения бранш, по-специално да усили минималната заплата, да осъществя инфраструктурни планове “, споделя експертът-юрист Ярослав Петрик.

Новите налози обаче би трябвало да бъдат открити, като се вземе поради салдото сред ползите на обществото и бизнеса, прибавя юристът. „ Задачата на основателите за приемането на закона е да разработят в елементи икономическите му обосновки. С цел, от една страна, да „ изтеглим “ средства от стопанската система в размер, задоволителен за осъществяването на функционалностите на страната, а въпреки това, да не нанесем обилни вреди на капиталовите благоприятни условия на огромните компании “, споделя Петрик.

„ Те желаят да вкарат спомагателен налог върху свръхпечалбите за огромния бизнес, само че със задна дата. Някои предприятия обаче може да нямат нужната сума пари, с цел да платят даже 10% със задна дата “, предизвестява Галина Семенова, доцент от катедра „ Държавни и общински финанси “ на РЕУ “Плеханов ”.

„ Последиците за страната ще бъдат позитивни, защото тя ще би трябвало да заема по-малко на вътрешния дългов пазар. А за компаниите – негативни, защото ще създадат непланирани разноски. Но еднократното заплащане на налог, изключително тази година от 5%, не би трябвало да избива почвата отдолу под краката на най-големите компании. За по-малките може да е по-трудно, само че по тази причина са поставили предел за доходи от над 1 милиард рубли, с цел да не попаднат под налога дребните компании “, споделя Владимир Чернов.

Друг значим позитивен миг е, че средствата от заплащането на този еднократен налог няма да отиват в аварийни фондове, а ще бъдат изразходвани в близко бъдеще и по този начин още веднъж ще се върнат в стопанската система.

По-специално ще се заплащат държавни поръчки, ще се финансират инфраструктурни планове, ще се вършат обществени заплащания, които ще усилят търсенето на артикули и услуги и така нататък, отбелязва Петрик.

Що се отнася до бюджетния недостиг от повече от 3 трилиона рубли, тогава, несъмнено, 300 милиарда рубли, които могат да бъдат получени, няма да затворят изцяло дупката. Това обаче е един от методите за попълване на бюджета. Властите, несъмнено, ще употребяват и други благоприятни условия за увеличение на приходите.

Първо, през втората половина на 2023 година се чака нарастване на бюджетните доходи заради повишение на международните цени на петрола и понижаване на отстъпката за съветския нефт. Второ, възнамерява се бюджетният недостиг да бъде отстранен посредством заемане на вътрешния пазар. „ Напоследък всички Облигации на федералния заем бяха изкупени и търсенето за тях надвишава предлагането на фона на упованията за повишение на доходността им след повишението на главната рента по рефинансиране на Руската централна банка през юли и намаляването на апетита за риск “, споделя Чернов. Третият фактор е внезапното повишаване на курса на рублата до 87 за $, което може доста да усили приходите в бюджета на Руската федерация от експорт, в случай че остане на сегашните си позиции, заключва източникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР