Държавата е отпуснала достатъчно пари за карловските села след наводненията.

...
Държавата е отпуснала достатъчно пари за карловските села след наводненията.
Коментари Харесай

Шишков: Държавата даде достатъчно пари за наводнените карловски села

Държавата е отпуснала задоволително пари за карловските села след наводненията. Това обясни на брифинг от село Каравелово служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, откакто през вчерашния ден там беше оповестено отчасти бедствено състояние.

" С кмета сме се виждали неведнъж. Той сега е получил от Министерство на регионалното развитие над 8 милиона, които са за това да ремонтира пътищата, водопроводната мрежа. От страната в допълнение е получил още 12 милиона, от които към 9 милиона също за възобновяване на инфраструктурата. Тоест, откакто всички вреди са на процедура на общинска инфраструктура, това, което е направила страната, е да обезпечи и даде пари, което е направено на кмета на общината ", съобщи Шишков.

По думите му до края на февруари и март се чакат два групи планове, тъй че да може да стартира действителното строителство за част от пътищата, за които са отпуснати пари.

" За страдание, не може да стане с магическа пръчка ", означи служебният районен министър и продължи:

" Очакваме кметът да се оправи и да може с тези пари да влага в инфраструктурата. Мисля, че страната задоволително е помогнала - дала е всички тези средства. Ако се наложи, евентуално ще бъдат дадени още пари, всички сме съпричастни. Ако плановете бъдат приключени в границите на февруари-март, е добър сезон за строителство, тъй че се надяваме оттук насетне всичко да е по този начин, както е планувано ".

По думите на Шишков 3 милиона от отделените пари са били предопределени за почистването след бедствието, а безплатна помощ е била получена с изключение на от хората - и от други сдружения и компании.

 Снимка: БТА

Всички вреди са върху общинска инфраструктура, това, което е направила страната, е да обезпечи пари на общината, сподели Шишков.

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов означи, че строителството на инфраструктурата може да стартира през април, защото сега тече процедура по избор на архитект.

" Законът е подобен, че всички възлагания се случват по Закона за публичните поръчки. Не можеш да извикаш компанията и да кажеш " почвай да работиш ". Дори да имаш пари ", акцентира градоначалникът.

 Снимка: БТА

В момента се прави строителство на пътищата Московец - Богдан и Богдан - Войнягово, добави Кабаиванов.

Изпратени са екипи на Басейнова дирекция " Източен беломорски район ", които обикалят по притоците на реката в село Каравелово, заяви и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя изясни, че екипите ще дежурят събота и неделя, до момента в който се вдигне частичното бедствено състояние, с цел да се следи дали има проблематични сектори.

 Снимка: БТА

" При тяхното наблюдаване, в случай че се разпознава нужда от реакция или от техника, взаимно с Министерството на земеделието ще се подхващат бързи дейности, тъй че да се избегнат всевъзможни неприятни събития ", сподели още министър Карамфилова.

Очакванията са за минимални превалявания, след понеделник нещата се успокояват, няма заплаха от бедствени феномени, уточни още тя.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР