Данните за България и корупцията се събират от 10 независими

...
Данните за България и корупцията се събират от 10 независими
Коментари Харесай

Калин Славов: Изследванията за корупция не се свеждат само до подкупи

Данните за България и корупцията се събират от 10 самостоятелни проучвания. Лекото придвижване от 2 пункта се дължи на един от политическите показатели за непоклатимост на Народното събрание. Изследванията за корупция не се свеждат единствено до подкупи, а в цялост от други индикатори. Това съобщи Калин Славов, изпълнителен шеф на асоциация "Прозрачност без граници " в утринния блок на Българска национална телевизия.

Коментарът бе във връзка проучването на "Трансперънси интернешънъл ", международната ранглиста за показателя за усещане на корупцията във всяка страна.

Според данните показателят на България през 2017 година е 43 пункта, с което страната се подрежда на 71 място в международната ранглиста и на последно място в Европейския съюз.

"Защита на лицата алармирали за корупция, гласност на имуществото на политици и висши служители, дали назначенията се правят почтено и още доста индикатори са факторът образувал показателят на корупция в страната ни. Изследванията не са на база субективно чувство, а не действително знания на гореспоменатите фактори. Нивото на корупция е културологично обосновано ", добави той.

"Още от османско иго и социализма нещата с корупцията се надграждат. Политиците имаха вяра, още преди влизането ни в Европейски Съюз, че Европа ще ни донесе прекъсване на тази корупция, само че се оказа, че не е по този начин ", сподели той по тематиката за корупцията.

"30% от хората имат боязън да свидетелстват за корупцията, 37% не имат вяра, че институциите могат да решат корупционните проблеми ", съобщи още Славов.

"Субективното разбиране за корупция е когато отговаряме на база личния ни приход ", съобщи психологът доцент доктор Маргарита Бакрачева

"Въпреки, че живеем в друг свят би трябвало да мине известно време, с цел да се преодолее корупцията. Тенденцията за корупция понижава ", добави още Бакрачева.

"Предаването на корупционният модел зависи доста от това какво децата възприемат от родителите си и в какъв кръг човек се движи. Върху поколението, което е привикнало на модела, по-трудно може да има въздействие. Това, без което не може, е смяна в обстановката ", приключи доцент доктор Маргарита Бакрачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР