Дания ще стане свидетел на значителна промяна в монархията си.

...
Дания ще стане свидетел на значителна промяна в монархията си.
Коментари Харесай

Дания ще има нов монарх от днес

Дания ще стане очевидец на забележителна смяна в монархията си. Кралица Маргрете Втора, изпълнявала съзнателно отговорностите си на монарх в продължение на 52 години, ще абдикира през днешния ден и ще отстъпи трона на престолонаследника, съобщи ДПА.
Прочетете още
Осемдесет и три годишната Маргрете ще бъде наследена от най-големия си наследник, 55-годишния кронпринц Фредерик. Това ще бъде първата доброволна абдикация в Дания от съвсем девет века.

Официалната гала по абдикацията ще се състои в 14:00 ч. локално време (13:00 ч. по Гринуич) в Копенхаген. На държавно заседаие дългогодишният монарх ще подпише декларация, че се отхвърля от престола.

След абдикацията, в 15:00 ч. локално време, министър председателят Мете Фредериксен ще прогласи публично престолонаследника Фредерик за новия крал от балкона на двореца " Кристиансборг ".

Новият монарх ще одобри купата крал Фредерик Десети и се чака да направи послание към нацията.

Маргрете изненада Дания, когато в новогодишната си тирада разгласи, че на 14 януари ще абдикира и че има намерение да отстъпи престола на най-големия си наследник.

Прави усещане събитието, че това ще стане на същата дата, на която тъкмо преди 52 години тя наследява на трона татко си Фредерик Девети след неговата гибел.

Фредерик се разграничава от майка си в доста връзки.

Докато кралицата е считана за креативна натура с огромна пристрастеност към изкуствата и високата просвета, престолонаследникът е обожател на рокмузиката и е разпален състезател, взел участие в няколко маратона, надпреварата по триатлон " Айрънмен ", както и в едномесечна експедиция в Гренландия с кучешки впрягове.

Кронпринцесата Мери от Австралия, която ще стане новата кралица, е известна с ангажираността си с дела като правата на дамите и устойчивото развиване.

Съпружеската двойка, която е считана за динамичен тандем, има четири деца, едното от които е принц Кристиан, който ще стане новият престолонаследник.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР