Данъчните приходи на България са относително ниски в сравнение с

...
Данъчните приходи на България са относително ниски в сравнение с
Коментари Харесай

Брюксел иска да плащаме по-висок данък сгради

Данъчните доходи на България са релативно ниски спрямо нейния Брутният вътрешен продукт, като най-големият принос идва от данъчното облагане на потреблението. Средата на ниско облагане по отношение на директните налози благоприятства икономическата активност, защото предизвиква вложенията и предлагането на работна ръка.

Това се споделя в работен документ на службите на Европейска комисия към Доклада за България за 2023 година В него се регистрира, че данъчните доходи на България като процент  от Брутният вътрешен продукт са били доста по-ниски от съвкупните за Европейски Съюз през 2021 година и съвсем същите като през 2020 г. Делът на налозите върху потреблението като дял от общите данъчни доходи е доста над съвкупния за Европейски Съюз (45,8 % спрямо 27,5 %), само че приходите от налози върху труда бяха доста по-ниски от съвкупните за Европейски Съюз като дял както от Брутният вътрешен продукт, по този начин и от общото данъчно облагане.
-->
Екологичните налози съставляват 9% от общото данъчно облагане през 2021 година, което е най-високата ставка в ЕС-27. Това се дължи най-много на енергийните налози, отразяващи използването на правилото „ замърсителят заплаща “.

Приходите от налози върху недвижимото имущество са релативно ниски като % както от Брутният вътрешен продукт, по този начин и от общите данъчни доходи. Поради това има опция те да бъдат увеличени, с цел да се отговори на евентуалните провокации, свързани с фискалната резистентност.

Не са планувани обаче основни промени на политиката във връзка с данъчното облагане. Единствената самодейност, която може да бъде упомената, е публичната консултация по закон, с който се оферират промени и допълнения към Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

България има система с единна данъчна ставка, която не е прогресивна, за разлика от нормалното за Европейски Съюз, написа още в отчета. Според Европейска комисия обаче България има данъчна система с единна ставка с една от най-ниските ставки на налога върху приходите на физическите лица в Европейски Съюз (само 10 %).

„ За разлика от някои страни членки с плоска ставка на подоходния налог, липсва главно данъчно облекчение, което в допълнение лимитира прогресивността на данъчната система. В резултат на това данъчната тежест е релативно висока за лицата с ниски приходи и относително ниска за лицата с високи приходи. Това може да понижи търсенето на работна ръка за нискоквалифицираните служащи “.

Според разбора неналичието на напредничавост на данъчната система способства и за ниската дарба на данъчната система и системата за компенсации да преразпределят приходите. Данъчната система и системата за компенсации понижават коефициента на Джини (мярка за неравенството в доходите) през 2021 година единствено с 4,7 процентни пункта, което е много под междинната стойност за Европейски Съюз от 7,8 процентни пункта. Симулациите, учредени на модела EUROMOD, демонстрират, че главно годишно данъчно облекчение от 2800 евро за ниските приходи, финансирано посредством увеличение на законоустановената данъчна ставка, би могло да понижи относителната беднотия с към 0,6 процентни пункта и неравенството с 0,8 пункта на Джини.

Максималната месечна социалноосигурителна вноска е 3400 лево (1739 EUR), което значи, че пределната данъчна ставка е регресивна, а по-късно данъчната тежест е релативно висока за лицата с ниски приходи. Данъчната основа на наетите лица обаче може да бъде приспадната с 6000 лв. (3069 EUR) на дете, до 12 000 лв. за две деца и 18 000 лв. за три деца. Данъчното облекчение за деца с увреждания е 12 000 лв., прецизират в отчета.

/Pariteni.bg/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР