Дами и господа, третият мандат отива при БСП. С този

...
Дами и господа, третият мандат отива при БСП. С този
Коментари Харесай

Коментар на водещия: "Лека нощ“


Дами и господа, третият мандат отива при Българска социалистическа партия. С този ход на президента, с огромна възможност заставаме на прага на следващата предизборна акция. Всъщност, като се замисли човек, предизборната акция не е серпантина от последните избори, а май ще продължи и след идващите избори.

Ако следваме логиката на изявлението на вицепрезидента Йотова от петък, очевидно господин Радев вижда в лицето на Българска социалистическа партия партия, която " може да продължи политиката на служебния кабинет ". Тези нейни думи прозвучаха изненадващо за мнозина в подтекста на това, че България е парламентарна република.

Сякаш се намираме в една непрекъсната акция, която няма край. Като сън на пиян мъж - хърка, ръгнеш го, изсумти и отново захърка. Но колкото по-слаб интерес към следващите избори, толкоз по-голям ступор през идващите месеци. Затова ви предлагам, в случай че идва нова акция, да слушаме деликатно за следните приказки за лека нощ, с които ще се опитат да ни приспят. И в случай че ги чуем, да знаем най-малко, че твърдящият ги претендент не е изключително почтен с нас.

" Ние свалихме инфлацията ". Това е изказване, което не е обвързвано напълно със заслуги на една или друга политическа партия, длъжностен кабинет или политик. В случая България се въздейства от доста по-мащабни процеси, а те сега ни водят към стесняване на инфлацията освен в еврозоната, само че и в целия западен свят. И в България инфлацията потегля надолу, макар спекулата, която разду в допълнение цените на всичко. Спокойно, както инфлацията се подвигна поради световните процеси, по този начин и ще спадне по същите аргументи. Въпросът е дали ще има кой да упражни надзор, в случай че това не стартира да се случва с темповете, с които цените се повишаваха.

" Ние свалихме цените на горивата ". Горивата у нас поевтиняха в последните месеци. Това е безспорен факт. Но също е реалност, че горивата поевтиняват в цяла Европа. В момента съветският нефт, койтo е съществена част от микса в производството на " Лукойл - Нефтохим " към този момент е 40% по-евтин от вид " Брент ".

Така че не вярвайте на политици, които щe си приписват напълно заслуги за свалянето на цените на горивата. Логичният въпрос към тях е - а в действителност предвид на спада в борсовите цени, задоволително бързо ли падат цените у нас? Тогава отговорът няма да е доста прелестен. Нито за нас, нито за тях.

" Ние свалихме цената на газа ". Ситуацията с борсовите цени на газа сега е сходна с тази на петрола. От средата на декември насам цената на синьото гориво се намалява непрестанно, откакто цяло лято се качваше. Защо се качваше през лятото? Защото европейските стопански системи попълняха газовите си складове. Защо падна толкоз внезапно? Защото ги попълниха и е топло. Но у нас последните ни сметки са много високи. За януари ще са още по-високи. С оглед на това, нямам доверие да има политици, които да са толкоз самоуверени, че да настояват, че са свалили каквото и да е във връзка с газа.

" Ние ще вдигнем пенсиите ". Няма човек, който да не желае неговите родители, баби и дядовци да живеят по-достоен живот. Но всяко неразчетено покачване на пенсиите е обвързвано с спомагателна тежест върху бюджета. Ако стопанската система не пораства, в случай че бизнесът се буксува, всяко повдигане на пенсиите ще значи по-голяма задлъжнялост на страната, а от там и по-малко пари в джобовете на всички нас.

" Ние сме за спокойно позволение на спора в Украйна ". Всички сме за мир в Украйна. Но това не е спор, а цяла война. Надали има естествен човек, на който да му харесва, че в Европа сега бушува война. Но въпросът тук е ясното разграничение на агресор и обект на експанзия. Твърдейки, че са " за мир ", претендентите би трябвало да обяснят по какъв начин биха внушили на съветския президент Путин да спре войната, която самичък стартира.

" Ние ще построим нови пътища ". Това е безконечната мантра от времето на Живков, когато потегля строителството и на " Тракия ", и на " Хемус ". Първата беше приключена след 30 години. Втората скоро ще стане на 50. Но в действителност няма да стане, тъй като към момента я няма.

Този справочник може да бъде удължен още. Но аз ще спра дотук, с вяра, че най-малко през идващите няколко седмици ще забележим по-малко политическа нервност, тънки сметки и горепосочените приспивни приказки. В подобен случай, може и множеството от нас да излязат да гласоподават на следващите избори. А до тогава - лека нощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР