Дали силите, които стоят зад Гешев, латентно подкрепят Манолова и

...
Дали силите, които стоят зад Гешев, латентно подкрепят Манолова и
Коментари Харесай

Дали силите, които стоят зад Гешев? И още десетина въпроса

Дали силите, които стоят зад Гешев, латентно поддържат Манолова и се опълчват на Борисов? Това съмнение проечава напълно закономерно в края на една дълга поредност от въпроси, останали без отговор, написа Георги Лозанов в коментар за " Дойче Веле ".

София е под политическата внушаемост на два предизвестени избора: за основен прокурор и за кмет на столицата. Отдавна се знае, че в случай че не стане знамение, основен прокурор на републиката ще е Иван Гешев, а на балотаж в столицата ще се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Всяка предизвестеност обаче деморализира обществото, тъй като в действителност обезсмисля правото му на избор. А това право е синоним на независимост.

Изнервеност и криви огледала

Още при самото ѝ оповестяване единствената кандидатура за основен прокурор сътвори чувство не за професионален асортимент вътре в правосъдната система, а за силово налагане извън. И докара до демократична изнервеност, която прерасна в митинги.

Местните избори пък са най-изнервящи за тези, които желаят смяна (според национално изследване на " Алфа Рисърч ", делът им е значителен). Но каква е вероятността пред тях в София, откакто опция на статуквото е не различен, а Мая Манолова, за която ляво-десният и политико-икономическият паритет е " ракета-носител ". И която нееднократно е олицетворявала неприятните му страни.

Предизвестеността на изборите неизбежно деформира, а на моменти и оскандалява медийното им отразяване. Кривото му огледало би трябвало да покаже, че кандидатурата за основен прокурор - нищо, че е единствена - си остава резултат от демократична селекция. И нищо, че Мая Манолова е част от статуквото - тя все пак е герой против него. За задачата сериозните гласове би трябвало да бъдат заглушени (такова " показно " бе осъществено в последно време със Силвия Великова в БНР), а на тяхно място да дойдат такива, които не задават сложни въпроси или най-малко безрезервно одобряват лесните отговори. Или както написа Миролюба Бенатова в текста си, в който описа за какво е станала водач на такси: " Никъде не ми оферират да задавам въпроси. Този род в репортерството върви към закриване ".

Няколко въпроса за протичащото се в България

Затова тук задаваме няколко въпроса, които попадат в следните две групи: или са към момента незададени, или са останали без безапелационен отговор.

Кои са четиримата, за които генералният шеф на БНР признава пред Великова, че са го натискали да я смъкна от ефир? И за какво в този случай въпросът " Кой? ", адресиран към шефа, не звучи както преди години - още веднъж и още веднъж, до момента в който самичък се трансформира в отговор?

Защо Съвет за електронни медии не приключва предварително мандата на въпросния общоприет шеф на съображение член 67, алинея 1, т. 2 от Закона за радиото и малкия екран: " в случай че се откри, че прави или позволява осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на наредбите по отношение на правилата за реализиране на активността на радио- и телевизионните оператори ". А първите два правилото са " гарантиране на правото на свободно изложение на мнение " и " гарантиране на правото на информация ". Какво по-грубо нарушаване от това да свалиш под напън публицист от ефир и да спреш за близо пет часа излъчването на главната стратегия на ръководеното от теб публично радио?

Въпросите към Манолова

Въпросите към Мая Манолова, които едва се чуват в обичайните медии, не са свързани нито с бъдещите ѝ занимания, в случай че вероятно стане кмет на столицата, нито пък с прекратената ѝ по този мотив кариера на омбудсман, за която така и така се виждаше, че е просто трамплин към действителна власт.

За да бъде издигнат медийният ѝ облик на журналистически, а не на пиарски принцип, тя дължи на обществото отговори не за майките на деца с увреждания или за презастрояването, а за Пеевски, Орешарски, братя Галеви, Бареков, Ковачки и други, с които са се пресичали обществените и не до такава степен обществените ѝ направления. Общи изречения от вида " Не се гордея с държанието си " или " Това е една от грешките в моята биография " не просто не стигат - те са деликатна форма да се отклонят въпросите. Манолова е занаятчия в такива реторически виражи. Още се помни изявлението ѝ: " Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски - и се успокойте ". Трябваше да наподобява, че е подготвена надали не на всеотдайност поради публицистите. А в действителност им съобщаваше сред редовете, че няма да им спомага да научат истината - желае просто да престанат да я търсят.

Защо отново Фандъкова ?

Трудният въпрос, който тегне върху кандидатурата на Фандъкова, е за какво ГЕРБ взема решение за трети път да сложи тъкмо нея в тази роля - и то след вълната от неодобрение, провокирана от ремонтите в центъра на София. За да чуеш, че продължава да има столичани, които желаят, заслужено или не, да санкционират някого за цвета на плочките пред " Свети Седмочисленици " или за " перките " по " Граф Игнатиев ", е задоволително да минеш оттова.

Може, несъмнено, издигането на кандидатурата ѝ да е жест към самата нея - поради устоялата ѝ на офанзивите лична известност. Или тъй като е лоялна към партията, а партията се отплаща със същото, макар рисковете за вота. Но може да е (както при президентските избори) опит на ГЕРБ да се разтовари от власт, с цел да резервира властта си. Още повече, че един от смътните моменти в акцията на Манолова са връзките ѝ с Борисов - при избора ѝ за омбудсман той сподели, че дежурните ѝ нападки въобще не му пречат да я поддържа. А и с днешна дата тя внимава да не се обвързва с Българска социалистическа партия - без значение, че преди време искаше да я оглави.

Кой да ти каже

Накрая един въпрос за датите: за какво новият основен прокурор, който влиза в служба чак от началото на идната година, финално би трябвало да бъде определен дни преди локалния избор? Не е ли ясно, че когато изборът на единствения претендент стане факт, несъгласните с него няма на кого различен да си го изкарат, с изключение на на ръководещите? И първата опция за това ще е точно локалният избор - и на първо място този в София. Така електоралният капацитет на градската десница с нейните симпатизанти, за който е една от основните борби сред Фандъкова и Манолова, задочно ще бъде подарен от прокурора на втората. Значи ли това, че силите, които стоят зад Гешев, латентно поддържат Манолова и се опълчват на Борисов?

Кой да ти каже. Особено в случай че никой не пита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР