Дългосрочните ефекти от болестта Covid-19 до голяма степен са неизследвани.

...
Дългосрочните ефекти от болестта Covid-19 до голяма степен са неизследвани.
Коментари Харесай

Изследване твърди, че у преболедувалите Covid-19 пада IQ

 „ Дългосрочните резултати от заболяването Covid-19 значително са неразучени. Британски учени са изучили резултата на заболяването върху когнитивните качества в особено проучване и са стигнали до извода, че заболяването може да аргументи намаляване на коефициента на интелигентност„, оповестява немското списание Focus.

„ Като част от изследването, резултатите от което бяха оповестени в The Lancet, от януари до декември 2020 година са интервюирани 81 337 души. 12 689 от тях са били инфектирани със Sars-CoV-2 и са имали Covid-19 с друга степен на тежест. 275 пациенти са минали през тест преди и след болестта “, се споделя в обявата.

„ Изследователски екип, управителен от невролога Адам Хемпшир, откри, че има ясни разлики сред инфектираните и незаразените хора при осъществяване на задания, които изискват логическо мислене, обмисляне или решение на проблеми. “

„ Разлики  имало и в групата на инфектираните. Най -лошите резултати посочили пациенти, които преди този момент се нуждаели от интензивна терапия или изкуствена вентилация на белите дробове„, се споделя в публикацията.

„ Средно коефициентът на просветеност на инфектираните е бил със седем пункта по -нисък от останалите участници в тестванията за просветеност – което е еквивалентно на към десетилетие стареене на мозъка “, отбелязва Focus.

„ Констатациите на учените са в сходство с предходни изследвания. Те също по този начин разкрили компликации при хора, възстановили се от Covid-19, които били свързани основно с избора на думи, проблеми с концентрацията и по този начин наречената „ мозъчна мъгла “.

„ В научната общественост обаче проучването се смята за спорно: да вземем за пример откривателят от института „ Робърт Кох “, Кай Шулце, изясни в Twitter, че проучването няма причинно -следствена връзка сред ковид и спад на коефициента на просветеност. Според него други фактори не са взети поради в задоволителна степен. „

„ Проучването не е в положение да покаже това, което се допуска: то съставлява непредставителна извадка, а доста неща зависят и от съществуващите заболявания “,-пише Шулце.

Колкото повече са съществуващите заболявания, толкоз по-тежко протича Covid. Проучването евентуално демонстрира, че хората, които са заболели, имат по -лоши когнитивни качества – и колкото по -тежко е болестта, толкоз по -лошо се оправят с когнитивните проби “.

Със съкращения от Focus.


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР