Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са

...
Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са
Коментари Харесай

НЕК може да понесе увеличаването на цената на въглищата, смята експерт

Дългосрочните контракти на така наречен "американски централи " в Маришкия басейн са структурирани по подобен метод, че повишението на изкупната цена на употребяваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания. Това сподели изпълнителният шеф на "Контур Глобал Марица-изток 3 " Красимир Ненов.

Повод за коментара е, че миньорите от района упорстват за скок в цената на въглищата и приготвят митинг в София.

"Централата има интерес от непоклатимост в мините. Увеличението на цената на въглищата ще бъде понесено от Националната електрическа компания поради на настоящите ни контракти, защото нашата централа не печели от нарастването на цената и не губи от нарастването на цената. Това, от което сме заинтригувани, е да има стабилно произвеждане в "Мини Марица-изток ", съобщи Ненов.

Другият посетител в предаването - изпълнителният шеф на другата американска централа – "AES Гълъбово ", Иван Цанков, сподели, че действителната облага на д "AES Гълъбово " от преференциалните цени в дълготрайните контракти за изкупуването на създадената от нея сила е доста по-малка от всекидневно цитираните цифри.

"Когато стартира да се приказва за нашите цени съответно, излиза, че облагата, поради лихви, налози и такси, е почти от порядъка на към 50 % – много огромна. Печалбата, отнесена към активите, т.е. към вложенията, които са направени, е едвам в границите на 5 %, което е безусловно съизмеримо с всички други бизнеси ", сподели Цанков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР