Дългоочакваният литературен дебют на Куентин Тарантино – „Имало едно време

...
Дългоочакваният литературен дебют на Куентин Тарантино – „Имало едно време
Коментари Харесай

Време за четене: романът на Тарантино „Имало едно време в Холивуд“ излиза на на български

Дългоочакваният книжовен дебют на Куентин Тарантино – „ Имало едно време в Холивуд “, излиза на български на 2 юни с логото на изд. „ Кръг “. Изданието може да бъде открита първо на 4 -та шатра на Пролетния базар на книгата, който тази година ще се организира пред НДК . Българският превод е дело на Борислав Стефанов, а истинската корица е приспособена за родната аудитория от Наталия Чайкина.

Тарантино е занаятчия на екранния роман, а двете му награди „ Оскар “ за сюжети на кино класики са доказателство за умеенето му да основава динамични сюжети, жив разговор и разпознаваеми герои. През 2009 година той се заканва, че когато навърши 60 ще спре с филмите и ще се посвети на книгите . Почти на тази възраст неповторимият и безмилостен в стила си режисьор прави първа стъпка в тази посока с „ Имало едно време в Холивуд “.

Романът е угощение за киноманите. В книгата си популярният сценарист, а към този момент и публицист, обогатява и разпростира сюжета си от едноименния филм, като отпраща героите си и читателите в непредвидени направления.

В центъра на историята виждаме артиста Рик Долтън и неговия дубльор Клиф Бут (изиграни на екрана през 2019 година от Леонардо ДиКаприо и Брад Пит) . Долтън е застаряваща кино звезда, известна с функциите си в уестърн филми, само че славните му години са отминали. Той към момента мечтае за роля, която да го върне под светлината на прожекторите, когато получава ненадейно предложение за фотоси в Рим. Негов правилен сателит е Клиф Бут – каскадьор и деец от войната, в чийто живот има (поне едно) ликвидиране, което му се е разминало.
 Брад, Лео и още звезди на горещата лятна премиера на „ Имало едно време в Холивуд “  Брад, Лео и още звезди на горещата лятна премиера на „ Имало едно време в Холивуд “  Брад, Лео и още звезди на горещата лятна премиера на „ Имало едно време в Холивуд “  Брад, Лео и още звезди на горещата лятна премиера на „ Имало едно време в Холивуд “
Тарантино употребява героите в романа си, с цел да ни преведе през света на Холивуд от края на 60-те години като вълнуващо и спорно място без политкоректност , в което от всеки облик може да изскочи история.

Сред страниците на книгата надничат Роман Полански и Шарън Тейт , срещаме се със злокобния нарушител Чарлз Менсън и прекосяваме през киноисторията на интервала, разказана с повече от щипка фикция. Романът може да изненада и тези, гледали „ Имало едно време в… Холивуд “ повече от един път, тъй като развива сюжетни влакна, които заслужават повече внимание.

Във филмите си Тарантино постоянно се стреми да бъде правилен на епохата и героите си – отношение, което сполучливо придвижва и върху страниците на първия си разказ. Така той пълноценно обгръща динамичността на 1969-а – времето, в което „ остарелия “ и „ новия “ Холивуд се сблъскват.

Тарантино смесва ловко обстоятелства и нереалност, с цел да построи галопиращ роман, същинско пояснение в обич към 60-те години , което да подари на киноманите и на феновете на положителните истории.

Романът ни разрешава да надникнем и по-надълбоко в света на Тарантино, виждайки от кое място той черпи най-силно ентусиазъм, по какъв начин структурира концепциите си и по какъв начин надскача сюжета, с цел да го трансформира в художествено изложение. „ Имало едно време в Холивуд “ ни демонстрира какъв повествовател е Тарантино, когато камерата не работи.
 Мисли от мозъка на Куентин Тарантино  Мисли от мозъка на Куентин Тарантино  Мисли от мозъка на Куентин Тарантино  Мисли от мозъка на Куентин Тарантино
С тази книга „ Кръг “ продължава да уголемява сбирката си от издания, свързващи литературата и киното. До момента издателството е срещнало читателите със „ Списъкът на Шиндлер “ от Томас Кинийли, „ Мечтатели “ от Гилбърт Адеър, „ Дамски гамбит “ от Уолтър Тевис, „ Крамър против Крамър “ от Ейвъри Корман и „ Марли и аз “ от Джон Гроган.

Куентин Джером Тарантино (р. 1963 г.) е американски сценарист, режисьор, продуцент и артист, притежател на редица огромни кино награди, измежду които „ Оскар “ за най-хубав автентичен сюжет – за „ Криминале “ (1994 г.) и „ Джанго без окови “ (2012 г.), БАФТА и „ Златен глобус “. „ Имало едно време в Холивуд “ е първият му разказ, а едноименният филм от 2019 година донесе на артиста Брад Пит „ Оскар “ за ролята на Клиф Бут .

 Тарантино Издателство Кръг
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР