Дългогодишният съюзник на президента Путин Алексей Кудрин се оттегля от

...
Дългогодишният съюзник на президента Путин Алексей Кудрин се оттегля от
Коментари Харесай

Близкият до Путин Алексей Кудрин се оттегля като ръководител на Сметната палата, за да отиде в Yandex

Дългогодишният съдружник на президента Путин Алексей Кудрин се отдръпва от поста си на началник на съветската Сметната палата, оповестява " Ройтерс ". Според източници обаче той няма да остане без работа и е подготвен да заеме позиция в съветския софтуерен колос Yandex.

През цялата си кариера Кудрин е считан както за прозападен стопански либерал, по този начин и за непосредствен съдружник на президента Владимир Путин. Сега той ще стане най-високопоставеният държавен чиновник, който се отдръпва от поста си от началото на войната в Украйна.

" Прекарах към 25 години в обществения бранш. Сега бих желал да се съсредоточа върху огромни планове, които са свързани с развиването на широкообхватни частни начинания, само че които също имат доста влияние върху хората ", написа той в канала си в Telegram.

Руската държавна осведомителна организация РИА заяви, че горната камара на Народното събрание ще прегледа оставката на Кудрин на съвещание в сряда, откакто Кремъл изпрати документ с искане той да бъде освободен от поста си.

Алексей Кудрин е финансов министър на Русия за повече от десетилетие - сред 2000 и 2011 година. Той е в съветската политика от 90-те години на предишния век, а през 2018 година беше назначен за началник на Сметната палата - малко, откакто Путин беше избран отново за четвъртия си мандат в Кремъл.

Миналата седмица двамата са обсъждали бъдещето на Yandex, оповестяват трима души, осведомени с въпроса пред " Ройтерс ". Те споделят, че се чака Кудрин да заеме пост в софтуерната компания. Руската държавна организация ТАСС също заяви, че е взето решение икономистът да получи висша роля във компанията преди нова година.

По-рано Yandex разгласи, че преразглежда допустима огромна смяна в ръководството си, която може да докара до отделянето ѝ от холандската компания майка, продажба на множеството услуги в Русия и лишаване на някои интернационалните бизнес звена.
Yandex постоянно е наричана " съветският Гугъл ". Тя разполага с уеб търсачка, като настрана дава услуги за таксита и доставка на храна в Русия.Компанията е записана в Нидерландия и има дъщерни сдружения в Европа, Англия и Съединени американски щати.Основната част от бизнеса ѝ обаче е в Русия и рускоговорящите страни.
От началото на войната в Украйна компанията е подложена на все по-голям напън и даже продаде няколко от своите звена, измежду които и новинарската си услуга. Тя беше предоставена на следения от страната съперник " ВКонтакте ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР