Дългогодишният кмет Джон Тери бе свален от поста, след като

...
Дългогодишният кмет Джон Тери бе свален от поста, след като
Коментари Харесай

Куче се кандидатира за кмет на Торонта, вижте най-чудатата изборна история в света

Дългогодишният кмет Джон Тери бе свален от поста, откакто се оказа, че е имал връзка с 31-годишен чиновник от администрацията му

Най-големият град в Канада Торонто скоро ще би трябвало да реши кой да бъде идващият му кмет Джон Тери, откакто разкрития за извънбрачната връзка на дългогодишния водач на града го изместиха от поста. Има толкоз огромен избор от претенденти, а в бюлетината ще бъдат включени историческата численост от общо 102 имена, в това число кучето Моли!

Шестгодишното куче от породата вълк хъски и нейният притежател Тоби Хийпс дават обещание да спрат хвърлянето на сол по градските пътища през зимата.

Прекомерната приложимост на сол по пътищата през зимата, твърди господин Хийпс, може да нарани лапите на кучетата. Освен това акцията му предлага решение на казуса с недостъпността на жилищата, повишение на налозите върху бизнеси за милиарди долари и възбрана на отоплителни системи с изкопаеми горива в нови жилищни и търговски здания.

„ Ако печеля, че ще назнача Моли за първия почетен кмет на града “, сподели Хийпс.

„ Мисля, че кметството би взимало по-добри решения, в случай че в стаята има животно “, добави той пред BBC.

Но дружно с желанието за смяна, господин Хийпс сподели, че тези избори са опция, която той просто не може да си разреши да пропусне.

Това са първите междинни избори в историята на Торонто, откогато преди 25 години седем общини бяха присъединени града. Изборите бяха проведени след оставката на Джон Тори, кмет на Торонто през последните осем години.

Издигането на господин Тори на власт през 2014 година се възприело сносно, защото кметът преди него - Роб Форд, влезнал в интернационалните заглавия с признанието си, че е пушил крек, до момента в който бил на поста си.

Но господин Тори бил подложен на критика поради неналичието на логичен проект за развиване на Торонто и за задълбочаването на неравенството в един от най-скъпите за живот градове в света. Колонка на Toronto Star го разказва като „ рядко въодушевяващ и прекомерно постоянно прекомерно внимателен “.

Той също по този начин е упрекван за цялостното ръководство на Торонто, който към момента е в рецесия. Градът продължава да се възвръща от пандемията Covid-19, осен това съгласно мнозина има увеличение на насилието, бездомността и цените на жилищата по време на неговия мандат, написа vesti.bg.

Въпреки тези рецензии господин Тори е избиран три пъти, до момента в който не избухна скандал, който го накара да напусне поста единствено няколко месеца след последното му избиране.

Февруарска публикация в Toronto Star разкрила, че 68-годишният женен кмет е имал връзка с 31-годишен чиновник по време на пандемията Covid-19. Г-н Тори подал оставка няколко дни след публикуването на материала.

Условията за кандидатстване за поста са извънредно малко. Трябва да се заплати такса от 250 канадски $ (189 долара) и да бъдат събрани 25 подписа - това е всичко, което един гражданин на Торонто има да направи, с цел да се кандидатира за кмет.

Фаворит в конкуренцията е Оливия Чоу - политическата диаметралност на Джон Тори, която е на държавен пост от 1992 година и е вдовица на Джак Лейтън, най-известният водач в историята на канадската лява Нова демократическа партия.

Но разнообразието от претенденти този път е доста огромно - от кучето Моли до 18-годишно, преди малко приключило гимназия момче.

С население от близо три милиона, в това число доста имигранти, Торонто е четвъртият по величина град в Северна Америка и непрекъснато назоваван като един от най-разнообразните градове в света. Но с всички тези хора от разнообразни сфери на живота идват разнообразни гледни точки, за това какъв град би трябвало да бъде Торонто.

Някои поданици могат да си разрешат парцел, макар зашеметяващите цени, до момента в който други наемат сутеренни жилища със съквартиранти. Има пътуващи, които живеят в покрайнините на града, борейки се с ежедневния трафик, а жителите на центъра се борят за място в метрото. Тези разнообразни възгледи са отразени и в набора от претенденти. Бившият шеф на полицията Марк Сондърс даде обещание да усили бюджета на полицията в града за справяне с престъпността,докато госпожа Чоу концентрира обещанията си върху жилищната рецесия в Торонто, обещавайки да построи жилищни здания върху земя, благосъстоятелност на града.

Експерти и претенденти споделиха, че съществуването на повече от 100 претендента в бюлетината може да бъде както позитивно, по този начин и негативно нещо.

От една страна, това подсигурява, че се чуват и включват другите гледни точки.

Но въпреки това това значи, че идващият кмет на Торонто евентуално ще бъде определен от доста дребен % от популацията.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР