Дългогодишен дипломат. Главен експерт по международна сигурност при Президента 2003–2005

...
Дългогодишен дипломат. Главен експерт по международна сигурност при Президента 2003–2005
Коментари Харесай

Доволни от войната фирми с лобисти сред политиците

 Симеон Николов Дългогодишен посланик. Главен специалист по интернационална сигурност при Президента 2003–2005 година Заместник министър на защитата 2005– 2008 година Създател и шеф на издание за разбори expert-bdd.com и на Център за стратегически проучвания – csr-bg.com
Докато множеството страни–членки на НАТО се надпреварват да оферират въоръжения на Украйна, а Европейски Съюз отпусна 500 млн евро и има намерение да удвои и тази сума, забравяме, че най–печелившите, които със удовлетворение потриват ръце, са огромните компании произвдители на това оръжие. Въпросът обаче не е единствено в това, че вместо мир ще имаме една продължителна и изтощителна война и бумеранга на глобите върху нас самите. Много коментатори си спомниха за предизвестията на американски специалисти от интервала 2014 г.–2015 година, че „ сигурно ще има война в Украйна” и ще се върне Студената война, само че сякаш не помниха, че оръжейните производители се трансфораха в най–агресивните лобисти за разширявнането на НАТО . Показателни са образци като този с вицепрезидента на „ Локхиид” Брус Джаксън, който стана президент на организацията „ Комитет на Съединени американски щати за разширение на НАТО”. Вестник „ Ню Йорк Таюмс писа през 1997 година: „ Разширяването на НАТО ще предложи на производителите на оръжие нов и извънредно рентабилен пазар”. Чадърът за сигурност беше не просто страховит съюз, само че и привлекателен пазар, отбелязва Джонатан Трюто.За по–малко от 20 години 14 страни от Централна и Източна Европа се причислиха към НАТО. „ Бел Хеликоптер”, „ Локхиид Мартин” и други компании даже финансираха лобистката машина на Румъния по време на кандидатурата й за участие в НАТО. До 2014 година новопостъпилите членове на НАТО са закупили американски оръжия за близо 17 милиарда $.

След 2014 година, в която Съединените щати поддържаха отстраняването на президента Виктор Янукович в Украйна, висшият главнокомандващ на НАТО Филип Брийдлав назова Русия „ дълготрайна екзистенциална опасност за Съединените щати “. Само за идващите 5 години главният експорт на оръжия от Съединените щати се усили с 23 %. Рекордьор обаче стана френският военнопромишлен комплекс с растеж на изнесените оръжия от 72 %. Водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен стана най-големият оръжеен пазар за Франция и други членове на НАТО. Но и Източна Европа не изостана: от 2012 година до юли 2016 година тя даде военно съоръжение за района минимум за 1,2 милиарда евро.

Лобирането на оръжейната промишленост се оказа доста дейно. Провокирането на война в Украйна бе още една опция за струпване на облаги . Но до момента в който Западът въоръжаваше Киев, ръководещите в Украйна продаваха оръжия на черния пазар. Парламентарно следствие откри, че единствено сред 1992 и 1998 година Украйна е изгубила 32 милиарда $ военни активи, защото олигарсите ограбвали личната си войска и доставяли оръжия за талибаните и екстремистките групи в Близкия изток. Само някогашният шеф на съюза на държавните оръженийни компании в Украйна е прибрал 24 милиона $ комисионни от продажби, установи едно френско следствие. На фона на разпродадени оръжия за 32 млрд, в този момент 28 от общо 30 страни–членки на НАТО се постанова да изпращат в допълнение въоръжение.

Водещи мощни брокери, вариращи от Митеран и Ширак във Франция, до Тачър и Блеър във Англия, както и Гонсалез и Бурбони в Испания, са спечелили персонално от търговията с оръжие, твърди Джонатан Трюто в своя обява, само че не привежда доказателства за това.

В Съединените щати оръжейната промишленост е наела към 700 лобисти . Близо три четвърти от тях преди този момент са работили за федералното държавно управление. Те са похарчили за лобиране 108 милиона $ единствено през 2020 година Ветераните от промишлеността преобладават в администрацията на Байдън, в това число министърът на защитата Лойд Остин от „ Рейтеон”. Въпреки удобната конюнктура за увеличение растежа на поръчките, Националната асоциация на отбранителната индустрия на Съединени американски щати за първи път през февруари тази година даде неудовлетворителна оценка на военно–промишления комплекс– 69 точки по 100–бална система по 8 категории. Договорите на Пентагона се извършват от 30 000 компании, само че единствено 6 огромни компании вземат 2/3–ти от поръчките – „ Нортруп Груман”, „ Рейтеон”, „ Дженерал Дайнамикс”, „ БАЕ Системс” и „ Боинг”. Отсъствието на конкуренция на вътрешния пазар въздейства отрицателно на качеството, усилва периодите за произвеждане и води до растеж на цените. Но тези 6 огромни компании, които вземат лъвския къс от поръчките, имат огромно въздействие върху вземането на политическите решения в страната. Стремежите към огромни облаги предначертават държавната обществена политика.

Американските производители на оръжие имат дял от 54% от международната търговия с оръжия. През 2020 година 41 американски компании са продали военна продукция за 285 млрд дол. Европа заема дял от 21% от създаваните в света оръжия, а 26 европейски компании са получили от продажбите си 109 млрд дол.

Ръст в продажбите на оръжие имаше още преди войната в Украйна и макар рецесията с коронавирус и нарушениете вериги за доставки. Акциите да вземем за пример на Локхид Мартин и Рейтеон скочиха още през януари 2022 год. Франция започва договорка за 80 броя самолети „ Рафал” с Обединените арабски емирства и обезпечи работа на компаниите си за 6 години напред.

Обявената от канцлера на Германия стратегия за 100 млрд евро и скока във военния бюджет се отрази незабавно на цената на акциите на немските оръжейни компании, като нарастването й доближи 50%. «Рейнметал» разчита да усили оборота си през 2022 година с 15 до 20%, до момента в който през предходната 2021 година то бе 4,7%. Очертаващите се продажби са за 42 млрд евро, до момента в който предходната година бяха за 3,5 млрд евро. Изразено в продукция това са да вземем за пример танкови снаряди 240 000 бр., вместо 40 000 през предходната година. Подобно на американските и в немските компании индустриалните периоди се усилват от 15–18 на 24–28 месеца. Има доста поръчки от Източна Европа за танкове, верижни и колесни бронирани машини и други

Европейските оръжейни компании постоянно са търсили облагата и не са се съобразявали с наложени ограничавания, даже те да са от страна на Европейски Съюз, или почиващи на международин правила, като водене на войни против други нации в Близкия Изток или нарушение на човешки права като в Турция и други Независимо от наложеното след 2014 година ембарго на военни доставки за Русия /решение 2014/512/GASP на Съвета от 31.07.2014/, 10 страни–членки на Европейски Съюз са траяли да изнасят оръжия за Русия да вземем за пример на обща стойност 346 млн евро. Най–активните измежду тях са Франция и Германия надлежно със 152 и 122 млн евро. Франция е продала бомби, ракети, торпеда, боеприпаси, взриватели, съставни елементи за самолети, термокамери за повече от 1000 съветски танка, навигационни системи и други Данните са от формалната регистрация за експорт на оръжия от 27 страни от Европа. Останалите 8 страни обаче са със доста по–малък дял на присъединяване. Това са Италия, Чехия, Австрия, България, Финландия, Испания, Словакия и Хърватия, подредени по размера на осъществените покупко-продажби. Италия е продала на Русия оръжие за 22,5 млн евро. Чехия е била дейна сред 2015 и 2019 година, България сред 2016 и 2018 година само че единствено за 16,5 млн евро. От 2020 година нито една от посочените страни не е търгувала оръжие с Руската федерация. Експерти търдят, че «вратичка» за тези покупко-продажби е оставена в текста на решението от 2014 година, който резервира правата по подписани преди този момент покупко-продажби.

Ако изключим обаче Франция и Германия, оръжейната промишленост на другите европейски страни нямат изобщо тези благоприятни условия да въздействат на политическите решения както това прави военнопромишленият комплекс на Съединени американски щати. Натиск за увеличение на военните бюджети на страните обаче постоянно е имало. Тази година Съединени американски щати доближиха 770 млрд дол. планувани за военни потребности. Англия усили предходната година военните си разноски с 18,5 млрд паунда. Гръцкият боен бюджет през 2021 година нарастна с 57%. Румъния може до 2027 година да усили военния си бюджет до 31 млрд евро. Когато се очертаят районите, в които се изнасят оръжията се вижда, че страните там стават по–непредсказуеми и демонстрират по–голяма подготвеност да реализират задачите си с оръжие. Затова напълно не е инцидентно, че военните специалисти позволяват увеличване на риска от спорове в света до 2030 година, а английски специалисти показаха общо 6 места по света, където могат да избухнат такива и даже да доведат до Трета международна война. За страдание станахме очевидци към този момент очевидци на началото на един от тях. А мисълта на един античен английски държавен деятел, че «Най–лесно печелят войните тези, които не вземат участие в тях», надали важи в днешния световен свят, тъй като облаците от нуклеарна пепел биха закрили слънцето за всички ни. Затова тези проблеми не ни оставят безразлични. Но корените им са били забележими още преди години и не е задоволително да предвиждаме, а да умеем и да предотвратяваме такива събития и в това е актуалното предизвикателство.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР